Blog

Halušky se zelím, tofu a tempehem

Jsem si vědomá toho, že správné halušky by měly být s bryndzou. Jenže u nás se nikdy s bryndzou nedělaly. Matně si vybavuji, že mamka tvrdila, že bryndza není moc dobrá, a tak dělala halušky vždycky se zelím. Jak to s tou brynzou je, netuším. Nemůžu si vybavit, že bych někdy bryndzu ochutnala ať už…

Chci pokračovat

Salát z bulguru a jahod

Léto, teplo, jahodová sezóna… Komu by se v tomhle počasí chtělo vařit teplá vydatná jídla. Léto je ideální období na saláty. Salát naštěstí nemusí nutně znamenat jen spoustu listí se zálivkou (i když ani takové listí s dobře připravenou zálivkou nemusí být špatná volba). Salát můžete připravit i kombinací ovoce, zeleniny a nějaké obiloviny či…

Chci pokračovat

Paštika z čočky a madlí

Sice v dnešní době seženete poměrně široký výběr různých veganských pomazánek, ale i tak se vám po čase přejí. Část z nich vám totiž nechutná, část z nich skoro nikde neseženete, takže točíte maximálně 5 druhů pořád dokola. A co si budeme povídat, ono to i docela leze do peněz, když 100 g pomazánky stojí…

Chci pokračovat

Dušená mrkev s rozpeky

Dušená mrkev je moje nejoblíbenější jídlo od… já vlastně ani nevím od kdy. A jelikož pocházím z Plzeňska, tak ta správná dušená mrkev musí být nastrouhaná, musí v ní být hrášek a jako příloha k ní musí být rozpeky. Tahle samozřejmá záležitost dostala trhliny poté, co jsem přišla do Prahy a zjistila, že v různých…

Chci pokračovat

Mandlová horchata

Moje sbírka kuchařek (knih, ne žen, které stojí u plotny) už čítá poměrně velké množství kusů a tak jsem si říkala, že bych se s vámi mohla podělit o svůj názor na některé z nich. A protože už jich mám opravdu víc, než potřebuji, usoudila jsem, že nemusím mít úplně každou veganskou kuchařku, kterou najdu….

Chci pokračovat

Kokosová bábovka

Bábovka je jedna z mála věcí, která se u nás doma pekla, když jsem byla malá. Ani babička, ani maminka nebyly pečící, a tak jiné věci než bábovky a lité buchty se u nás dělaly velmi zřídka. Jelikož neexistuje jeden jediný univerzální recept, můžete experimentovat a nezůstávat u jedné a té samé nudné klasiky. Jednou…

Chci pokračovat

Kapustičky na zádíčka s hruškou a pistáciemi

Kapustičky pro mě dlouho byly (stejně jako pro mnohé jiné) zeleninou značně odpudivou. Když to občas plavalo v nějaké polévce, dalo se to zkousnout, ale že bych si koupila celé balení kapustiček a připravila si je jako samostatné jídlo? Zbláznili jste se snad? Prostě ne, kapustičky nebyly zelenina, kterou bych si dobrovolně koupila a vařila…

Chci pokračovat

Špenátový koláč z listového těsta

Kdo z vás se někdy stěhoval, ví jaký je to opruz. A jelikož nás teď jedno stěhování čeká, rozhodla jsem se, že se alespoň zbavím všeho, co máme v mrazáku. Což je převážně různá zelenina a listové těsto. Tenhle recept už mám osvědčený, jen jsem dosud nezvládla vytvořit fotku před jeho snědením (ono když ten…

Chci pokračovat

Houbový shepherd’s pie

Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie na tomhle blogu už jednou byl. Je v něm sója, což je poměrně běžný alergen a chtěla jsem vyzkoušet nějakou variantu bez ní. (Sice jsem použila sójové mléko a sójovou smetanu, ale ty lze s klidným svědomím vyměnit za ovesnou variantu. Pak je tam taky sójová omáčka, kterou ale můžete…

Chci pokračovat