Kečup

Nevím, co mě to napadlo. Nemám zahradu a tudíž nemám přebytek rajčat, která bych potřebovala zužitkovat. Nemám nic proti kupovanému kečupu. Nikdo mi nedaroval 10 kilo rajčat (dokonce ani to 1 kilo, které je uvedené v tomhle receptu). Ale měla jsem potřebu zkusit vyrobit vlastní domácí kečup. A tak jsem to zkusila. A pak ještě jednou. A ještě jednou… Naštěstí jsem to vařila po menších dávkách, takže máme jenom zhruba 3 litry kečupu.

No, každopádně, kdybyste si to chtěli taky zkusit, tak vřele doporučuji. Je to fakt dobrý.

domácí kečup

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 1 kg rajčat
 100 g cibule
 100 mg jablečného octa
 50 g (třtinového) cukru
 2 lžičky sušeného oregána
 1 lžičky soli
 1 kus skořice
 1 hřebíček
 1 bobkový list
 1 kulička nového koření
 chilli papričky (volitelně)

Postup

1

V hrnci si předem vyvaříme sklenice, do kterých budeme kečup plnit, a pořádně umyjeme víčka.

2

Cibuli oloupeme a spolu s omytými rajčaty nakrájíme na čtvrtiny.

3

Dáme do hrnce, přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, mleté oregáno a cukr. Do sítka vložíme skořici, hřebíček, bobkový list a nové koření a přidáme do hrnce. Přihodíme chilli papričky, pokud chceme ostrý kečup (množství záleží na vašich preferencích a použitých papričkách).

4

Dáme na sporák a když se vše začne vařit, ztlumíme sporák, aby vše jen lehce probublávalo. Necháme táhnout 2 hodiny.

5

Směs přelijeme do mixeru (já nechávám horké věci před mixováním trochu vychladnout) a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme a přidáme chilli.

6

Pokud je kečup moc řídký, přelijeme ho zpátky do hrnce a necháme zredukovat.

7

Kečup nalijeme do skleniček, otřeme hrdlo, zavíčkujeme a otočíme vzhůru nohama, kečup se tím zakonzervuje.

8

Z 1 kg rajčat vám vznikce něco mezi 250 a 500 ml kečupu.

domácí kečup

Ingredients

 1 kg rajčat
 100 g cibule
 100 mg jablečného octa
 50 g (třtinového) cukru
 2 lžičky sušeného oregána
 1 lžičky soli
 1 kus skořice
 1 hřebíček
 1 bobkový list
 1 kulička nového koření
 chilli papričky (volitelně)

Directions

1

V hrnci si předem vyvaříme sklenice, do kterých budeme kečup plnit, a pořádně umyjeme víčka.

2

Cibuli oloupeme a spolu s omytými rajčaty nakrájíme na čtvrtiny.

3

Dáme do hrnce, přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, mleté oregáno a cukr. Do sítka vložíme skořici, hřebíček, bobkový list a nové koření a přidáme do hrnce. Přihodíme chilli papričky, pokud chceme ostrý kečup (množství záleží na vašich preferencích a použitých papričkách).

4

Dáme na sporák a když se vše začne vařit, ztlumíme sporák, aby vše jen lehce probublávalo. Necháme táhnout 2 hodiny.

5

Směs přelijeme do mixeru (já nechávám horké věci před mixováním trochu vychladnout) a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme a přidáme chilli.

6

Pokud je kečup moc řídký, přelijeme ho zpátky do hrnce a necháme zredukovat.

7

Kečup nalijeme do skleniček, otřeme hrdlo, zavíčkujeme a otočíme vzhůru nohama, kečup se tím zakonzervuje.

8

Z 1 kg rajčat vám vznikce něco mezi 250 a 500 ml kečupu.

Domácí kečup

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..