Nevím, co mě to napadlo. Nemám zahradu a tudíž nemám přebytek rajčat, která bych potřebovala zužitkovat. Nemám nic proti kupovanému kečupu. Nikdo mi nedaroval 10 kilo rajčat (dokonce ani to 1 kilo, které je uvedené v tomhle receptu). Ale měla jsem potřebu zkusit vyrobit vlastní domácí kečup. A tak jsem to zkusila. A pak ještě jednou. A ještě jednou… Naštěstí jsem to vařila po menších dávkách, takže máme jenom zhruba 3 litry kečupu.
No, každopádně, kdybyste si to chtěli taky zkusit, tak vřele doporučuji. Je to fakt dobrý.
Suroviny
Postup
V hrnci si předem vyvaříme sklenice, do kterých budeme kečup plnit, a pořádně umyjeme víčka.
Cibuli oloupeme a spolu s omytými rajčaty nakrájíme na čtvrtiny.
Dáme do hrnce, přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, mleté oregáno a cukr. Do sítka vložíme skořici, hřebíček, bobkový list a nové koření a přidáme do hrnce. Přihodíme chilli papričky, pokud chceme ostrý kečup (množství záleží na vašich preferencích a použitých papričkách).
Dáme na sporák a když se vše začne vařit, ztlumíme sporák, aby vše jen lehce probublávalo. Necháme táhnout 2 hodiny.
Směs přelijeme do mixeru (já nechávám horké věci před mixováním trochu vychladnout) a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme a přidáme chilli.
Pokud je kečup moc řídký, přelijeme ho zpátky do hrnce a necháme zredukovat.
Kečup nalijeme do skleniček, otřeme hrdlo, zavíčkujeme a otočíme vzhůru nohama, kečup se tím zakonzervuje.
Z 1 kg rajčat vám vznikce něco mezi 250 a 500 ml kečupu.
Ingredients
Directions
V hrnci si předem vyvaříme sklenice, do kterých budeme kečup plnit, a pořádně umyjeme víčka.
Cibuli oloupeme a spolu s omytými rajčaty nakrájíme na čtvrtiny.
Dáme do hrnce, přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, mleté oregáno a cukr. Do sítka vložíme skořici, hřebíček, bobkový list a nové koření a přidáme do hrnce. Přihodíme chilli papričky, pokud chceme ostrý kečup (množství záleží na vašich preferencích a použitých papričkách).
Dáme na sporák a když se vše začne vařit, ztlumíme sporák, aby vše jen lehce probublávalo. Necháme táhnout 2 hodiny.
Směs přelijeme do mixeru (já nechávám horké věci před mixováním trochu vychladnout) a rozmixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme a přidáme chilli.
Pokud je kečup moc řídký, přelijeme ho zpátky do hrnce a necháme zredukovat.
Kečup nalijeme do skleniček, otřeme hrdlo, zavíčkujeme a otočíme vzhůru nohama, kečup se tím zakonzervuje.
Z 1 kg rajčat vám vznikce něco mezi 250 a 500 ml kečupu.