Bramboračka

Bramboračka je pro mě během zimy optimální polévka. Hustá, výrazná, plná vzpomínek na dětství. Sice k ní nemám tak vřelý vztah jako třeba ke kulajdě, ale přesto vždycky potěší. 

bramboračka

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 500 g oloupaných brambor
 150 g oloupané mrkve
 100 g oloupaného celeru
 100 g oloupané petržele
 20 g sušených hub
 20 g hladké mouky
 4 lžíce oleje
 4 stroužky česneku
 1 cibule
 1 l vody
 1 lžíce majoránky
 ½ lžičky drceného kmínu
 sůl
 pepř
 čerstvá petrželka

Postup

1

Houby zalijeme 250 ml vody a necháme změknout.

2

Mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé (asi půlcentrimetrové) kostičky. Brambory nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké. Cibuli nakrájíme nadrobno.

3

V hrnci rozpálíme olej a přidáme mrkev, celer a petržel. Smažíme na středním plameni asi 10 minut. Přidáme cibuli a smažíme dalších asi 5 minut, dokud nezesklovatí. Zasypeme moukou a kmínem a smažíme 2 - 3 minuty, dokud mouka nezezlátne.

4

Zalijeme 750 ml vody, přidáme houby i s vodou a brambory. Polévku osolíme a vaříme 25 minut, případně déle, dokud brambory nezměknou.

5

Přidáme majoránku, prolisovaný česnek a podle potřeby osolíme a opepříme. Necháme ještě asi 5 minut povařit.

6

Polévku dozdobíme čerstvou petrželkou.

bramboračka

Ingredients

 500 g oloupaných brambor
 150 g oloupané mrkve
 100 g oloupaného celeru
 100 g oloupané petržele
 20 g sušených hub
 20 g hladké mouky
 4 lžíce oleje
 4 stroužky česneku
 1 cibule
 1 l vody
 1 lžíce majoránky
 ½ lžičky drceného kmínu
 sůl
 pepř
 čerstvá petrželka

Directions

1

Houby zalijeme 250 ml vody a necháme změknout.

2

Mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé (asi půlcentrimetrové) kostičky. Brambory nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké. Cibuli nakrájíme nadrobno.

3

V hrnci rozpálíme olej a přidáme mrkev, celer a petržel. Smažíme na středním plameni asi 10 minut. Přidáme cibuli a smažíme dalších asi 5 minut, dokud nezesklovatí. Zasypeme moukou a kmínem a smažíme 2 - 3 minuty, dokud mouka nezezlátne.

4

Zalijeme 750 ml vody, přidáme houby i s vodou a brambory. Polévku osolíme a vaříme 25 minut, případně déle, dokud brambory nezměknou.

5

Přidáme majoránku, prolisovaný česnek a podle potřeby osolíme a opepříme. Necháme ještě asi 5 minut povařit.

6

Polévku dozdobíme čerstvou petrželkou.

Bramboračka

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..