Bramboračka je pro mě během zimy optimální polévka. Hustá, výrazná, plná vzpomínek na dětství. Sice k ní nemám tak vřelý vztah jako třeba ke kulajdě, ale přesto vždycky potěší.
Suroviny
Postup
Houby zalijeme 250 ml vody a necháme změknout.
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé (asi půlcentrimetrové) kostičky. Brambory nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké. Cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej a přidáme mrkev, celer a petržel. Smažíme na středním plameni asi 10 minut. Přidáme cibuli a smažíme dalších asi 5 minut, dokud nezesklovatí. Zasypeme moukou a kmínem a smažíme 2 - 3 minuty, dokud mouka nezezlátne.
Zalijeme 750 ml vody, přidáme houby i s vodou a brambory. Polévku osolíme a vaříme 25 minut, případně déle, dokud brambory nezměknou.
Přidáme majoránku, prolisovaný česnek a podle potřeby osolíme a opepříme. Necháme ještě asi 5 minut povařit.
Polévku dozdobíme čerstvou petrželkou.
Ingredients
Directions
Houby zalijeme 250 ml vody a necháme změknout.
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na malé (asi půlcentrimetrové) kostičky. Brambory nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké. Cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej a přidáme mrkev, celer a petržel. Smažíme na středním plameni asi 10 minut. Přidáme cibuli a smažíme dalších asi 5 minut, dokud nezesklovatí. Zasypeme moukou a kmínem a smažíme 2 - 3 minuty, dokud mouka nezezlátne.
Zalijeme 750 ml vody, přidáme houby i s vodou a brambory. Polévku osolíme a vaříme 25 minut, případně déle, dokud brambory nezměknou.
Přidáme majoránku, prolisovaný česnek a podle potřeby osolíme a opepříme. Necháme ještě asi 5 minut povařit.
Polévku dozdobíme čerstvou petrželkou.