Falafel patří asi k nejznámějším jídlům blízkovýchodní kuchyně. Ikoničtější už je snad jen kebab a hummus. Podobně jako s hummusem před pár lety, se s falafelem roztrhl pytel a můžete ho koupit předpřipravený v kdejakém supermarketu. A podobně jako s hummusem, většina z nich stojí za prd. Dobrý falafel jsem (kromě toho domácího) sehnala jen v restauracích a výdejových okénkách. A proto mám pro vás recept na falafel domácí. Je naprosto epesní a mohla bych se ho utlouct.
A co vy a blízkovýchodní kuchyně? Máte ji rádi? Nebo jste ji ještě nestihli vyzkoušet?
Suroviny
Postup
Cizrnu den předem zalijeme vodou a necháme namočenou 12 - 24 hodin.
Připravíme si výkonný mixer nebo mlýnek na maso.
Všechny suroviny vložíme do mixeru nebo mlýnku na maso a rozmixujeme/pomeleme. Pokud používáme mixer, po chvíli mixování zkontrolujeme konzistenci. Pokud se falafel rozpadá, ještě chvíli mixujeme, ale dáváme pozor, abychom ho nerozmixovali moc najemno. S mlýnkem na maso (já používám nástavec ke KitchenAid, ale předpokládám, že s dalšími mlýnky to bude podobné) tato starost odpadá, protože z výsledné hmoty lze falafel vytvořit snadno.
Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které dáme buď osmažíme ze všech stran ve větší vrstvě oleje, nebo je dáme péct do trouby.
Pokud se rozhodneme upéct falafel v troubě, předehřejeme ji na 200 °C. Každý kousek falafelu potřeme trochou oleje. Pečeme 30 - 40 minut.
Ingredients
Directions
Cizrnu den předem zalijeme vodou a necháme namočenou 12 - 24 hodin.
Připravíme si výkonný mixer nebo mlýnek na maso.
Všechny suroviny vložíme do mixeru nebo mlýnku na maso a rozmixujeme/pomeleme. Pokud používáme mixer, po chvíli mixování zkontrolujeme konzistenci. Pokud se falafel rozpadá, ještě chvíli mixujeme, ale dáváme pozor, abychom ho nerozmixovali moc najemno. S mlýnkem na maso (já používám nástavec ke KitchenAid, ale předpokládám, že s dalšími mlýnky to bude podobné) tato starost odpadá, protože z výsledné hmoty lze falafel vytvořit snadno.
Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které dáme buď osmažíme ze všech stran ve větší vrstvě oleje, nebo je dáme péct do trouby.
Pokud se rozhodneme upéct falafel v troubě, předehřejeme ji na 200 °C. Každý kousek falafelu potřeme trochou oleje. Pečeme 30 - 40 minut.