Falafel

Falafel patří asi k nejznámějším jídlům blízkovýchodní kuchyně. Ikoničtější už je snad jen kebab a hummus. Podobně jako s hummusem před pár lety, se s falafelem roztrhl pytel a můžete ho koupit předpřipravený v kdejakém supermarketu. A podobně jako s hummusem, většina z nich stojí za prd. Dobrý falafel jsem (kromě toho domácího) sehnala jen v restauracích a výdejových okénkách. A proto mám pro vás recept na falafel domácí. Je naprosto epesní a mohla bych se ho utlouct. 

A co vy a blízkovýchodní kuchyně? Máte ji rádi? Nebo jste ji ještě nestihli vyzkoušet?

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 500 g suché cizrny
 100 g čerstvého koriandru a petrželky
 3 stroužky česneku
 1 lžičky římského kmínu
 1 lžičky semínek koriandru
 1 cibule
 sůl
 pepř
 (olivový) olej na smažení nebo potření před pečením

Postup

1

Cizrnu den předem zalijeme vodou a necháme namočenou 12 - 24 hodin.

2

Připravíme si výkonný mixer nebo mlýnek na maso.

3

Všechny suroviny vložíme do mixeru nebo mlýnku na maso a rozmixujeme/pomeleme. Pokud používáme mixer, po chvíli mixování zkontrolujeme konzistenci. Pokud se falafel rozpadá, ještě chvíli mixujeme, ale dáváme pozor, abychom ho nerozmixovali moc najemno. S mlýnkem na maso (já používám nástavec ke KitchenAid, ale předpokládám, že s dalšími mlýnky to bude podobné) tato starost odpadá, protože z výsledné hmoty lze falafel vytvořit snadno.

4

Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které dáme buď osmažíme ze všech stran ve větší vrstvě oleje, nebo je dáme péct do trouby.

5

Pokud se rozhodneme upéct falafel v troubě, předehřejeme ji na 200 °C. Každý kousek falafelu potřeme trochou oleje. Pečeme 30 - 40 minut.

falafel

Ingredients

 500 g suché cizrny
 100 g čerstvého koriandru a petrželky
 3 stroužky česneku
 1 lžičky římského kmínu
 1 lžičky semínek koriandru
 1 cibule
 sůl
 pepř
 (olivový) olej na smažení nebo potření před pečením

Directions

1

Cizrnu den předem zalijeme vodou a necháme namočenou 12 - 24 hodin.

2

Připravíme si výkonný mixer nebo mlýnek na maso.

3

Všechny suroviny vložíme do mixeru nebo mlýnku na maso a rozmixujeme/pomeleme. Pokud používáme mixer, po chvíli mixování zkontrolujeme konzistenci. Pokud se falafel rozpadá, ještě chvíli mixujeme, ale dáváme pozor, abychom ho nerozmixovali moc najemno. S mlýnkem na maso (já používám nástavec ke KitchenAid, ale předpokládám, že s dalšími mlýnky to bude podobné) tato starost odpadá, protože z výsledné hmoty lze falafel vytvořit snadno.

4

Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které dáme buď osmažíme ze všech stran ve větší vrstvě oleje, nebo je dáme péct do trouby.

5

Pokud se rozhodneme upéct falafel v troubě, předehřejeme ji na 200 °C. Každý kousek falafelu potřeme trochou oleje. Pečeme 30 - 40 minut.

Falafel
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..