Že miluju risotto, jste si už asi mohli všimnout, pár receptů už tady na blogu je. Houbové risotto tady ale doteď chybělo, ačkoliv je jedno z nejprofláklejších. A protože jsou teď lesy plné hub, přišel ten správný čas na to, abych svou chybu napravila.
Kdyby nebyla situace taková, jaká je, jeli bychom na víkend k mým rodičům a vyrazili s nimi na houby na někam na Šumavu. Ale protože trčíme v Praze, jsem vděčná alespoň za to, že se dají lesní houby koupit na rohlíku (a nejspíš i na farmářských trzích (pokud už je teda vláda nezakázala úplně)).
Nicméně i když jsou lesní houby na houbové risotto skvělé, dá se udělat i bez nich. Pokud máte chuť na houbové risotto mimo sezónu, zkuste použít houby, které se dají sehnat běžně v obchodě. Ze samotných žampionů a hlívy to ale není ono, takže doporučuji přibrat nějaké shiitake, enoki, jidášovo ucho a/nebo shimeji. Jednou jsem risotto z takové směsi připravovala a výsledek mě velmi mile překvapil.
Suroviny
Postup
Očistíme houby a pokrájíme je na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
V malém kastrolu ohřejeme zeleninový vývar, když začne vařit, stáhneme plotýnku na minimum, aby se vývar udržoval teplý.
Vě větším kastrolu rozpálíme olivový olej. Přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a necháme dusit.
Když se vyvaří většina vody z hub, přidáme rýži (rýži na risotto nikdy neproplachujeme), promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme 2 minuty za stálého míchání vyvařit.
Po 2 minutách přilijeme naběračku vývaru. Když se vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus.
Nakonec vlijeme rostlinnou smetanu a v případě potřeby dosolíme.
V případě, že jste uvařili risotta moc, můžete ho později ohřát za přidání vody, aby se vývaru navrátila krémová konzistence.
Podáváme s parmezánem z vlašských ořechů.
Ingredients
Directions
Očistíme houby a pokrájíme je na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
V malém kastrolu ohřejeme zeleninový vývar, když začne vařit, stáhneme plotýnku na minimum, aby se vývar udržoval teplý.
Vě větším kastrolu rozpálíme olivový olej. Přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a necháme dusit.
Když se vyvaří většina vody z hub, přidáme rýži (rýži na risotto nikdy neproplachujeme), promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme 2 minuty za stálého míchání vyvařit.
Po 2 minutách přilijeme naběračku vývaru. Když se vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus.
Nakonec vlijeme rostlinnou smetanu a v případě potřeby dosolíme.
V případě, že jste uvařili risotta moc, můžete ho později ohřát za přidání vody, aby se vývaru navrátila krémová konzistence.
Podáváme s parmezánem z vlašských ořechů.