Houbové risotto

Že miluju risotto, jste si už asi mohli všimnout, pár receptů už tady na blogu je. Houbové risotto tady ale doteď chybělo, ačkoliv je jedno z nejprofláklejších. A protože jsou teď lesy plné hub, přišel ten správný čas na to, abych svou chybu napravila.

Kdyby nebyla situace taková, jaká je, jeli bychom na víkend k mým rodičům a vyrazili s nimi na houby na někam na Šumavu. Ale protože trčíme v Praze, jsem vděčná alespoň za to, že se dají lesní houby koupit na rohlíku (a nejspíš i na farmářských trzích (pokud už je teda vláda nezakázala úplně)).

houbové risotto

Nicméně i když jsou lesní houby na houbové risotto skvělé, dá se udělat i bez nich. Pokud máte chuť na houbové risotto mimo sezónu, zkuste použít houby, které se dají sehnat běžně v obchodě. Ze samotných žampionů a hlívy to ale není ono, takže doporučuji přibrat nějaké shiitake, enoki, jidášovo ucho a/nebo shimeji. Jednou jsem risotto z takové směsi připravovala a výsledek mě velmi mile překvapil. 

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 500 g arborio rýže
 500 g směsi (lesních) hub
 2 l zeleninového vývaru
 250 ml rostlinné smetany (já použila sójovou)
 5 lžic olivového oleje
 1 cibule
 200 ml suchého bílého vína
 sůl

Postup

1

Očistíme houby a pokrájíme je na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.

2

V malém kastrolu ohřejeme zeleninový vývar, když začne vařit, stáhneme plotýnku na minimum, aby se vývar udržoval teplý.

3

Vě větším kastrolu rozpálíme olivový olej. Přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a necháme dusit.

4

Když se vyvaří většina vody z hub, přidáme rýži (rýži na risotto nikdy neproplachujeme), promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme 2 minuty za stálého míchání vyvařit.

5

Po 2 minutách přilijeme naběračku vývaru. Když se vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus.

6

Nakonec vlijeme rostlinnou smetanu a v případě potřeby dosolíme.

7

V případě, že jste uvařili risotta moc, můžete ho později ohřát za přidání vody, aby se vývaru navrátila krémová konzistence.

8

Podáváme s parmezánem z vlašských ořechů.

houbové risotto

Ingredients

 500 g arborio rýže
 500 g směsi (lesních) hub
 2 l zeleninového vývaru
 250 ml rostlinné smetany (já použila sójovou)
 5 lžic olivového oleje
 1 cibule
 200 ml suchého bílého vína
 sůl

Directions

1

Očistíme houby a pokrájíme je na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.

2

V malém kastrolu ohřejeme zeleninový vývar, když začne vařit, stáhneme plotýnku na minimum, aby se vývar udržoval teplý.

3

Vě větším kastrolu rozpálíme olivový olej. Přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a necháme dusit.

4

Když se vyvaří většina vody z hub, přidáme rýži (rýži na risotto nikdy neproplachujeme), promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme 2 minuty za stálého míchání vyvařit.

5

Po 2 minutách přilijeme naběračku vývaru. Když se vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus.

6

Nakonec vlijeme rostlinnou smetanu a v případě potřeby dosolíme.

7

V případě, že jste uvařili risotta moc, můžete ho později ohřát za přidání vody, aby se vývaru navrátila krémová konzistence.

8

Podáváme s parmezánem z vlašských ořechů.

Houbové risotto
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..