Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, jak udělat takový zeleninový vývar, který by mě posadil na zadek (jakože je fakt skvělý, ne že vás donutí strávit zbytek dne na hajzlíku). Protože dobrou pho bez dobrého vývaru prostě neuvaříte. A přiznejme si, že české trio mrkev, celer, petržel, se k vietnamské kuchyni moc nehodí.
Při pátrání po tom, jak připravit famózní vývar, jsem čerpala rady u pana Cuketky a od Florentýny. Specifické rady pro pho jsem na radu své vietnamské kamarádky hledala na blogu Gurmánky. Několik cenných rad jsem vyčetla i u receptu ve Víc než jen vietnamská kuchařka.
A protože dobrá pho se krom pořádného vývaru neobejde ani bez všech těch ozdobiček okolo, potřebovala jsem vymyslet, jak namarinovat sojové nudličky. Nakonec jsem se rozhodla pro nejčastěji používané suroviny vietnamské kuchyně v kombinaci s lahůdkovým droždím. Použila jsem i veganskou rybí omáčku, kterou jsem si před pár týdny připravila podle receptu z blogu Chay.
Suroviny
Postup
Předehřejeme troubu na 220 °C.
Mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na menší kusy (kolem 1 - 2 cm), vložíme na plech a dáme péct na 30 minut.
Oloupeme cibule, rozkrojíme je napůl. Asi 5 minut před vytažením zbylé zeleniny z trouby dáme do hrnce olej, přidáme cibule řezem dolů, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a skořici. Zprudka restujeme, dokud cibule nezačne černat. Poté přidáme zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny určené na vývar kromě sojové omáčky.
Když začne voda vřít, stáhneme teplotu a necháme vývar táhnout pod bodem varu (pokud máte doma teploměr, tak můžete zkontrolovat, že má vývar kolem 80 - 90 °C.
Po 30 minutách vývar zcedíme a zbytky vyhodíme (zelenina už všechnu chuť i hodnotné živiny předala vývaru). Přidáme sojovou omáčku a v případě potřeby vývar dosolíme.
Nudličky uvaříme ve vodě dle návodu na obalu.
Když nudličky změknou, zcedíme je, vyždímáme všechnu přebytečnou vodu (čím poctivěji, tím lépe pak nasají chuť marinády).
V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a zalijeme nudličky. Necháme alespoň hodinu odpočinout.
Nudličky osmažíme na troše oleje a vložíme do polévky.
Nudle namočíme alespoň na 30 minut do vlažné vody.
Slijeme vodu, přidáme nudle do osolené vroucí vody a necháme 3 minuty vařit.
Nudle zcedíme a propláchneme studenou vodou.
Vložíme do misky a okamžitě zalijeme hotovým vývarem
Tofu nakrájíme na plátky a osmažíme na troše oleje.
Koriandr, mátu, jarní cibulku a chilli papričky (pokud nemáte rádi pálivé, můžete je vynechat) nakrájíme na menší kusy, cibuli nakrájíme na co nejtenčí plátky a přidáme do polévky těsně před podáváním.
Zakápneme trochou limetkové šťávy.
Ingredients
Directions
Předehřejeme troubu na 220 °C.
Mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na menší kusy (kolem 1 - 2 cm), vložíme na plech a dáme péct na 30 minut.
Oloupeme cibule, rozkrojíme je napůl. Asi 5 minut před vytažením zbylé zeleniny z trouby dáme do hrnce olej, přidáme cibule řezem dolů, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a skořici. Zprudka restujeme, dokud cibule nezačne černat. Poté přidáme zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny určené na vývar kromě sojové omáčky.
Když začne voda vřít, stáhneme teplotu a necháme vývar táhnout pod bodem varu (pokud máte doma teploměr, tak můžete zkontrolovat, že má vývar kolem 80 - 90 °C.
Po 30 minutách vývar zcedíme a zbytky vyhodíme (zelenina už všechnu chuť i hodnotné živiny předala vývaru). Přidáme sojovou omáčku a v případě potřeby vývar dosolíme.
Nudličky uvaříme ve vodě dle návodu na obalu.
Když nudličky změknou, zcedíme je, vyždímáme všechnu přebytečnou vodu (čím poctivěji, tím lépe pak nasají chuť marinády).
V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a zalijeme nudličky. Necháme alespoň hodinu odpočinout.
Nudličky osmažíme na troše oleje a vložíme do polévky.
Nudle namočíme alespoň na 30 minut do vlažné vody.
Slijeme vodu, přidáme nudle do osolené vroucí vody a necháme 3 minuty vařit.
Nudle zcedíme a propláchneme studenou vodou.
Vložíme do misky a okamžitě zalijeme hotovým vývarem
Tofu nakrájíme na plátky a osmažíme na troše oleje.
Koriandr, mátu, jarní cibulku a chilli papričky (pokud nemáte rádi pálivé, můžete je vynechat) nakrájíme na menší kusy, cibuli nakrájíme na co nejtenčí plátky a přidáme do polévky těsně před podáváním.
Zakápneme trochou limetkové šťávy.
Super recept, ale není 30minut na pořádný vývar málo??
Na zeleninový vývar to málo není (i když samozřejmě záleží na tom, jak najemno je nakrájená zelenina, někdy to může vyžadovat času malinko víc). Každopádně zeleninový vývar se nemá táhnout několik jako je to potřeba u masových.
Dobrý den Barboro,
chci se zeptat ohledně receptu. Těmi 5 listy nori řasy je myšleno 5 formátů co se používá na sushi?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Davide.
Ano, myslím ty listy, které se používají na sushi.
Bára
Vždy když najdu odvahu na tento delší recept tak se vracím sem. Skvěly poměr všeho dává Pho tu správnou chuť. I když musím pro ingredience do 3 obchodů tak to vzdy stoji za to
Jé, tak to mám fakt radost 🙂
Na kolik je to porcí, když je tam 4l vody? Děkuji
Myslím, že ti vychází na 6 porcí.