Kdo z vás se někdy stěhoval, ví jaký je to opruz. A jelikož nás teď jedno stěhování čeká, rozhodla jsem se, že se alespoň zbavím všeho, co máme v mrazáku. Což je převážně různá zelenina a listové těsto, takže špenátový koláč byl poměrně jasná volba.
Tenhle recept už mám osvědčený, jen jsem dosud nezvládla vytvořit fotku před jeho snědením (ono když ten koláč upečete odpoledne, kdy už není vhodné světlo, musíte ho uchránit až do rána – a to není tak snadné, jak by se mohlo zdát).
Tahle záležitost je fakt jednoduchá a nepochybuji o tom, že to zvládnou i naprostí začátečníci. Listové těsto můžete v nejhorším případě koupit již vyválené nebo ho vyválet nějakou skleněnou lahví (tedy v případě, že doma nemáte váleček).
Suroviny
Postup
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V malém hrnci rozpálíme olej a pak na něm zpěníme cibulku. Když cibulka zesklovatí, nadrobíme k ní tofu natural, zalijeme sójovou omáčkou a přidáme lahůdkové droždí. Necháme 2 - 3 minuty restovat.
Pak přidáme mražený špenát, ztlumíme sporák, přiklopíme pokličkou a necháme 5 - 10 minut dusit, aby se špenát rozmrazil.
Když je špenát rozmražený, zalijeme sójovou smetanou, přidáme prolisovaný česnek (množství dle vašich preferencí). Pokud je potřeba, špenát dosolíme.
Pomoučíme vál a váleček hladkou mouku a rozválíme těsto na velikost plechu. Plech vyložíme pečícím papírem a poté přidáme těsto, aby okraje byly lehce zvedlé. Špenátovou směs vlijeme na těsto, pokud máme velké překryvy těsta, můžeme koláč přikrýt.
Dáme péct do trouby na cca 30 minut (nebo podle potřeby).
Ingredients
Directions
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V malém hrnci rozpálíme olej a pak na něm zpěníme cibulku. Když cibulka zesklovatí, nadrobíme k ní tofu natural, zalijeme sójovou omáčkou a přidáme lahůdkové droždí. Necháme 2 - 3 minuty restovat.
Pak přidáme mražený špenát, ztlumíme sporák, přiklopíme pokličkou a necháme 5 - 10 minut dusit, aby se špenát rozmrazil.
Když je špenát rozmražený, zalijeme sójovou smetanou, přidáme prolisovaný česnek (množství dle vašich preferencí). Pokud je potřeba, špenát dosolíme.
Pomoučíme vál a váleček hladkou mouku a rozválíme těsto na velikost plechu. Plech vyložíme pečícím papírem a poté přidáme těsto, aby okraje byly lehce zvedlé. Špenátovou směs vlijeme na těsto, pokud máme velké překryvy těsta, můžeme koláč přikrýt.
Dáme péct do trouby na cca 30 minut (nebo podle potřeby).
Tento výborný recept se stal naším oblíbeným jídlem na cesty… 🙂