Když jsem začínala s veganstvím, sójové „maso“ jsem moc neuměla. Především proto, že jsem netušila, jak ho připravit tak, aby chutnalo dobře. Většina receptů zněla: „Uvařte v osolené vodě, pak marinujte v oleji s kořením.“ Ale jaké koření se na marinádu hodí jsem nikdy nenašla. Informaci, že je nutné sóju vyždímat a teprve poté ji dát marinovat, jsem taky v žádném receptu neobjevila. A protože není fér nechávat si nabyté informace pro sebe, chci se s vámi o tento recept podělit.
Výpečky jsem dělala, když jsem měla u sebe na prázdninách svého jedenáctiletého brášku. Trochu jsem se bála reakce, ale dobře to dopadlo. Jeho hodnocení znělo: „Skoro jako od maminy. Možná i lepší.“ Takže se teď můžu naparovat a nebojím se vám tenhle recept doporučit.
A ať jenom zbytečně netlachám, tak tady máte ten recept.
- 750 g brambor uvařených ve slupce
- 220 g hrubé mouky
- 1 lžíce soli
- 200 g sójových kostek nebo nudliček
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička marmite
- 1 cibule
- olej na podlití
- 150 g sekaného listového špenátu
- 100 ml rostlinné smetany
- 1 cibule
- olej
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a hrubou mouku a umícháme v těsto. Vytvarujeme 2 – 4 válečky (podle velikosti hrnce, ve kterém je budete vařit), zabalíme je do látkové utěrky nebo kapesníku a konce zavážeme nití.
- Do dostatečně velkého hrnce dáme vařit vodu, když začne vřít, vložíme knedlíky a vaříme 15 minut. Po vyjmutí je ihned vybalíme z utěrky.
- Sójové kostky nebo nudličky uvaříme v osoloné vodě doměkka. Necháme vychladnout a pořádně je vyždímeme, aby v nich zbylo co nejméně vody. Ve skleničce smícháme olej, sójovou omáčku, hořčici, marmite, lahůdkové droždí a kmín, poté marinádu smícháme se sójovým „masem“. Necháme alespoň hodinu (ideálně přes noc) marinovat.
- Rozpálíme troubu na 220 °C. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s „masem“ a vložíme do pekáčku. Přidáme ještě trochu oleje podle potřeby (cca 2 lžíce) a dáme péct na 30 minut. Během pečení „výpečky“ několikrát otočte.
- Cibuli nakrájíme nadrobno. Smažíme na oleji dokud nezesklovatí, pak přidáme mražený špenát a osolíme. Snížíme plamen a přikryjeme poklicí. Necháme špenát podusit cca 10 minut, pak přidáme roslitnnou smetanu, pepř a česnek. Necháme ještě 5 minut podusit a můžeme podávat.
MŃam, konečně vím, jak na výpečky! Super, díky moc. Určitě si pochutnáme. 🙂
Corculum| Stepanka_t
Instagram
Super, doufám, že vám budou chutnat stejně jako nám 🙂
Tak sojové výpečky jsem ještě nikdy neměla 🙂
Nela z blogu Růžová rtěnka
Dnešní sobotní oběd a bylo to výborné! Zařazuji do svých TOP receptů, díky 🙂