Sójové „výpečky“ s bramborovým knedlíkem a špenátem

Když jsem začínala s veganstvím, sójové „maso“ jsem moc neuměla. Především proto, že jsem netušila, jak ho připravit tak, aby chutnalo dobře. Většina receptů zněla: „Uvařte v osolené vodě, pak marinujte v oleji s kořením.“ Ale jaké koření se na marinádu hodí jsem nikdy nenašla. Informaci, že je nutné sóju vyždímat a teprve poté ji dát marinovat, jsem taky v žádném receptu neobjevila. A protože není fér nechávat si nabyté informace pro sebe, chci se s vámi o tento recept podělit.
Výpečky jsem dělala, když jsem měla u sebe na prázdninách svého jedenáctiletého brášku. Trochu jsem se bála reakce, ale dobře to dopadlo. Jeho hodnocení znělo: „Skoro jako od maminy. Možná i lepší.“ Takže se teď můžu naparovat a nebojím se vám tenhle recept doporučit.
A ať jenom zbytečně netlachám, tak tady máte ten recept.

AuthorreBarbora

Suroviny

Bramborový knedlík
 750 g brambor uvařených ve slupce
 220 g hrubé mouky
 1 lžíce soli
Sójové maso
 200 g sójových kostek nebo nudliček
 2 lžíce oleje
 2 lžíce sójové omáčky
 1 lžíce lahůdkového droždí
 1 lžíce plnotučné hořčice
 1 lžíce kmínu
 1 lžička marmite
 olej
 1 cibule
Špenát
 150 g mraženého sekaného listového špenátu
 100 ml rostlinné smetany
 1 cibule
 olej
 2 stroužky česneku
 sůl
 pepř

Postup

1

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. 

2

Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a hrubou mouku a umícháme v těsto. Vytvarujeme 2 – 4 válečky (podle velikosti hrnce, ve kterém je budete vařit), zabalíme je do látkové utěrky nebo kapesníku a konce zavážeme nití.

3

Do dostatečně velkého hrnce dáme vařit vodu, když začne vřít, vložíme knedlíky a vaříme 15 minut. Po vyjmutí je ihned vybalíme z utěrky.

4

Sójové kostky nebo nudličky uvaříme v osoloné vodě doměkka. Necháme vychladnout a pořádně je vyždímeme, aby v nich zbylo co nejméně vody. Ve skleničce smícháme olej, sójovou omáčku, hořčici, marmite, lahůdkové droždí a kmín, poté marinádu smícháme se sójovým „masem“. Necháme alespoň hodinu (ideálně přes noc) marinovat.

5

Rozpálíme troubu na 220 °C. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s „masem“ a vložíme do pekáčku. Přidáme ještě trochu oleje podle potřeby (cca 2 lžíce) a dáme péct na 30 minut. Během pečení „výpečky“ několikrát otočte.

6

Cibuli nakrájíme nadrobno. Smažíme na oleji dokud nezesklovatí, pak přidáme mražený špenát a osolíme. Snížíme plamen a přikryjeme poklicí. Necháme špenát podusit cca 10 minut, pak přidáme roslitnnou smetanu, pepř a česnek. Necháme ještě 5 minut podusit a můžeme podávat.

 

 

Ingredients

Bramborový knedlík
 750 g brambor uvařených ve slupce
 220 g hrubé mouky
 1 lžíce soli
Sójové maso
 200 g sójových kostek nebo nudliček
 2 lžíce oleje
 2 lžíce sójové omáčky
 1 lžíce lahůdkového droždí
 1 lžíce plnotučné hořčice
 1 lžíce kmínu
 1 lžička marmite
 olej
 1 cibule
Špenát
 150 g mraženého sekaného listového špenátu
 100 ml rostlinné smetany
 1 cibule
 olej
 2 stroužky česneku
 sůl
 pepř

Directions

1

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. 

2

Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a hrubou mouku a umícháme v těsto. Vytvarujeme 2 – 4 válečky (podle velikosti hrnce, ve kterém je budete vařit), zabalíme je do látkové utěrky nebo kapesníku a konce zavážeme nití.

3

Do dostatečně velkého hrnce dáme vařit vodu, když začne vřít, vložíme knedlíky a vaříme 15 minut. Po vyjmutí je ihned vybalíme z utěrky.

4

Sójové kostky nebo nudličky uvaříme v osoloné vodě doměkka. Necháme vychladnout a pořádně je vyždímeme, aby v nich zbylo co nejméně vody. Ve skleničce smícháme olej, sójovou omáčku, hořčici, marmite, lahůdkové droždí a kmín, poté marinádu smícháme se sójovým „masem“. Necháme alespoň hodinu (ideálně přes noc) marinovat.

5

Rozpálíme troubu na 220 °C. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s „masem“ a vložíme do pekáčku. Přidáme ještě trochu oleje podle potřeby (cca 2 lžíce) a dáme péct na 30 minut. Během pečení „výpečky“ několikrát otočte.

6

Cibuli nakrájíme nadrobno. Smažíme na oleji dokud nezesklovatí, pak přidáme mražený špenát a osolíme. Snížíme plamen a přikryjeme poklicí. Necháme špenát podusit cca 10 minut, pak přidáme roslitnnou smetanu, pepř a česnek. Necháme ještě 5 minut podusit a můžeme podávat.

Notes

Sójové „výpečky“ s bramborovým knedlíkem a špenátem
4 comments Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *