Sójové „výpečky“ s bramborovým knedlíkem a špenátem

Když jsem začínala s veganstvím, sójové „maso“ jsem moc neuměla. Především proto, že jsem netušila, jak ho připravit tak, aby chutnalo dobře. Většina receptů zněla: „Uvařte v osolené vodě, pak marinujte v oleji s kořením.“ Ale jaké koření se na marinádu hodí jsem nikdy nenašla. Informaci, že je nutné sóju vyždímat a teprve poté ji dát marinovat, jsem taky v žádném receptu neobjevila.Ale dneska už vše potřebné vím a umím udělat luxusní marinádu na gril, do tortill nebo právě na výpečky. A protože není fér nechávat si takové informace pro sebe, chci se s vámi o tento recept podělit.

Výpečky jsem dělala, když jsem měla u sebe na prázdninách svého jedenáctiletého brášku. Trochu jsem se bála reakce, ale dobře to dopadlo. Jeho hodnocení znělo: „Skoro jako od maminy. Možná i lepší.“ Takže se teď můžu naparovat a nebojím se vám tenhle recept doporučit.

A ať jenom zbytečně netlachám, tak tady máte ten recept.

 

Sójové „výpečky“ s bramborovým knedlíkem a špenátem
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 750 g brambor uvařených ve slupce
  2. 220 g hrubé mouky
  3. 1 lžíce soli
  4. 200 g sójových kostek nebo nudliček
  5. 2 lžíce oleje
  6. 2 lžíce sójové omáčky
  7. 1 lžíce lahůdkového droždí
  8. 1 lžíce plnotučné hořčice
  9. 1 lžíce kmínu
  10. 1 lžička marmite
  11. 1 cibule
  12. olej na podlití
  13. 150 g sekaného listového špenátu
  14. 100 ml rostlinné smetany
  15. 1 cibule
  16. olej
  17. 2 stroužky česneku
  18. sůl, pepř
Postup
  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a hrubou mouku a umícháme v těsto. Vytvarujeme 2 – 4 válečky (podle velikosti hrnce, ve kterém je budete vařit), zabalíme je do látkové utěrky nebo kapesníku a konce zavážeme nití.
  2. Do dostatečně velkého hrnce dáme vařit vodu, když začne vřít, vložíme knedlíky a vaříme 15 minut. Po vyjmutí je ihned vybalíme z utěrky.
  3. Sójové kostky nebo nudličky uvaříme v osoloné vodě doměkka. Necháme vychladnout a pořádně je vyždímeme, aby v nich zbylo co nejméně vody. Ve skleničce smícháme olej, sójovou omáčku, hořčici, marmite, lahůdkové droždí a kmín, poté marinádu smícháme se sójovým „masem“. Necháme alespoň hodinu (ideálně přes noc) marinovat.
  4. Rozpálíme troubu na 220 °C. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s „masem“ a vložíme do pekáčku. Přidáme ještě trochu oleje podle potřeby (cca 2 lžíce) a dáme péct na 30 minut. Během pečení „výpečky“ několikrát otočte.
  5. Cibuli nakrájíme nadrobno. Smažíme na oleji dokud nezesklovatí, pak přidáme mražený špenát a osolíme. Snížíme plamen a přikryjeme poklicí. Necháme špenát podusit cca 10 minut, pak přidáme roslitnnou smetanu, pepř a česnek. Necháme ještě 5 minut podusit a můžeme podávat.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *