Tahle arašídová bábovka je momentálně moje asi nejoblíbenější bábovka. Recept na ni mi v konceptech straší už asi rok. Jenže jednou nebyl čas ji vyfotit, podruhé nebylo světlo, potřetí se mi nechtělo… a když už se mi konečně chtělo a já vyfotila tyhle super fotky, změnila jsem pracovní pozici a z práce chodila tak vyřízená, že celý blog musel jít dočasně stranou (ještě mám takto předpřipravených několik dalších receptů).
Teď se vše ale trochu uklidnilo a tak se mi konečně podařilo vyšetřit si chvilku pro blog. Tak snad vám následující recept udělá radost (a následná bábovka ještě větší).
Suroviny
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme olejem nebo ztuženým rostlinným tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Zralé banány (ideálně ty, které už začínají hnědnout nebo jsou hnědé) oloupeme a vidličkou rozmícháme na kaši - nemusí být úplně hladká, ale ani by v ní neměly být velké pevné kusy banánů. Vmícháme arašídové máslo. Když se máslo s banánem spojí, vmícháme rostlinné mléko.
V další míse smísíme mouku, cukr a prášek do pečiva. Suché ingredience všleháme do mokrých.
Polovinu těsta přelijeme do bábovkové formy. Do druhé poloviny vmícháme kakao a pár lžic rostlinného mléka. Nalijeme zbytek těsta do formy.
Bábovku dáme do vyhřáté trouby na 40 minut. Po vyndání necháme vychladnout, než bábovku vyndáme z formy.
Rady, aby se bábovka nesrazila
- Než dáte bábovku péct, ujistěte se, že je trouba dostatečně předehřátá.
- Během pečení troubu neotvírejte, počkejte alespoň půl hodiny.
- Po vyjmutí z trouby formu opatrně položte, abyste s ní nepraštili.
- Po vyjmutí z trouby bábovku nevyklápějte, počkejte, dokud nevychladne.
- Pokud je po vyklepení bábovka ještě teplá, nekrájejte ji, dokud nebude zcela vychladlá.
Ingredients
Directions
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme olejem nebo ztuženým rostlinným tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Zralé banány (ideálně ty, které už začínají hnědnout nebo jsou hnědé) oloupeme a vidličkou rozmícháme na kaši - nemusí být úplně hladká, ale ani by v ní neměly být velké pevné kusy banánů. Vmícháme arašídové máslo. Když se máslo s banánem spojí, vmícháme rostlinné mléko.
V další míse smísíme mouku, cukr a prášek do pečiva. Suché ingredience všleháme do mokrých.
Polovinu těsta přelijeme do bábovkové formy. Do druhé poloviny vmícháme kakao a pár lžic rostlinného mléka. Nalijeme zbytek těsta do formy.
Bábovku dáme do vyhřáté trouby na 40 minut. Po vyndání necháme vychladnout, než bábovku vyndáme z formy.
Mám přezrálé banány a chtěla jsem dělat banana bread, ale asi zkusím bábovku 🙂 jen mě zarazilo „2 prášku do pečiva“? To asi nebudou 2 celé sáčky?
Ne, to mají být lžičky. Už jsem to opravila 🙂