Bábovka je jedna z mála věcí, která se u nás doma pekla, když jsem byla malá. Ani babička, ani maminka nebyly pečící, a tak jiné věci než bábovky a lité buchty se u nás dělaly velmi zřídka.
Jelikož neexistuje jeden jediný univerzální recept, můžete experimentovat a nezůstávat u jedné a té samé nudné klasiky. Jednou ze zajímavých obměn je tahle kokosová bábovka. Po upečení voní jako kokosky, je příjemně mokrá a rychle se po ní slehne zem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Pokud je to potřeba, vymažeme formu olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem.
V míse smícháme mouku, kokos, cukr a práše do pečiva. Poté přilijeme olej a kokosové mléko a promícháme se suchými ingrediencemi.
Přelijeme do bábovkové formy a dáme do trouby (ujistěte se, že je opravdu předehřátá na 180 °C, pokud by teplota byla nízká, může se vám později bábovka srazit).
Necháme péct asi 40 minut, troubu zbytečně brzy neotvíráme (rozhodně ne dřív než po 30 minutách) - opět by to mohlo vést ke sražení bábovky.
Po 40 minutách do bábovky píchneme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, vyndáme ji. Formu neobracíme ani ji prudce nepokládáme - opět může dojít ke sražení bábovky.
Bábovku vyklápíme až v okamžiku, kdy vychladne. Pokud je přeci jen po vyklopení ještě teplá, ale nesrazila se, nekrájíme ji a počkáme do úplného vychladnutí.
Ingredients
Directions
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Pokud je to potřeba, vymažeme formu olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem.
V míse smícháme mouku, kokos, cukr a práše do pečiva. Poté přilijeme olej a kokosové mléko a promícháme se suchými ingrediencemi.
Přelijeme do bábovkové formy a dáme do trouby (ujistěte se, že je opravdu předehřátá na 180 °C, pokud by teplota byla nízká, může se vám později bábovka srazit).
Necháme péct asi 40 minut, troubu zbytečně brzy neotvíráme (rozhodně ne dřív než po 30 minutách) - opět by to mohlo vést ke sražení bábovky.
Po 40 minutách do bábovky píchneme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, vyndáme ji. Formu neobracíme ani ji prudce nepokládáme - opět může dojít ke sražení bábovky.
Bábovku vyklápíme až v okamžiku, kdy vychladne. Pokud je přeci jen po vyklopení ještě teplá, ale nesrazila se, nekrájíme ji a počkáme do úplného vychladnutí.
Děkuji vám Barboro za super recept. Bábovky dělám doma hodně pro vnoučata, zkusila jsem zatím všechny podle https://www.pomodo.cz/stitky/babovky a další recept bude tento, takže už se moc těším. Strouhaného kokosu mám doma asi 3 kg, takže s ním těď trochu pohnu. Ještě jednou děkuji. Markéta
Doufám, že bude vnoučatům chutnat 🙂
Děkuji, rád se pochlubím, jak se mi podaří upéct 🙂 M.
Zdravím! Bábovka vypadá krásně…:-) Myslíte, že se podaří i s bezlepkovou moukou? Děkuji.
Bohužel nemám vyzkoušeno. Myslím, že by to mohlo fungovat, i když úplně stejné to samozřejmě nebude. A asi bude docela záležet na použité mouce (moukách). Pokud s tím máte zkušenosti, tak použijte takovou, kterou běžně na pečení používáte. Pokud ne, tak zkuste pohledat, z čeho se tak běžně bábovky dají péct a tomu bych to přizpůsobila.
Dobrý den,
dneska jsem vyzkoušela s Jizerkou a podařila se. 🙂
Zdravím! Moc se mi líbí recept na kokosovou bábovku…., ale děti nesmí lepek. Myslíte, že bych mohla nahradit hladkou mouku např.za rýžovou? Děkuji.
Jak už jsem psalav předchozím komentáři, myslím, že by to fungovat mohlo, ale vyzkoušené to nemám. Nicméně bych se toho zas tak moc nebála a zkusila to 🙂
Dobrý den, bábovka je úplně vynikající 👌 už ji dělám po třetí, ale musela jsem ubrat dávku oleje, protože byla fajt hodně mastná.
Jsem ráda, že bábovka chutná, i když mně samozřejmě trochu mrzí, že byla mastná… Nejspíš jsem měla už dost vysušený kokos, že mi to nepřišlo.
Dobrý den, nevědělo mi uvedené množství, musela jsem přidat cca 200ml tekuté složky. Výsledek byl pak moc dobrý 😉🙏