Bezlepkový beránek

 

Velikonoce. Nikdy jsem tenhle svátek nepochopila. Když jste věřící, tak slavíte zmrtvýchvstání Ježíše. Jak s tím ale souvisí všechna ta vajíčka, pomlázky a řehtačky?

Pokud jste ateista, tak si v klidu užijete dva dny volna navíc. Ale proč k tomu člověk musí barvit vejce a mlátit holky větvemi?

Když jsem byla malá, celé mi to přišlo hrozně nefér. Přijde za vámi týpek, sešlehá vás větví a ještě za to chce odměnu, úsměv a poděkování. Tak to teda ani náhodou. Obvykle jsem se někde zašila a celé pondělí předstírala, že neexistuji.

Ale jedna pozitivní věc (kromě volna) na Velikonocích byla. Beránek. Se ségrou jsme se vždycky dohadovaly, která z nás bude mít hlavu. Většinou jsme  byly rozsouzeny tak, že každá dostala půlku.

Dneska už jsem velká, beránka si můžu upéct kdykoliv a nemusím se dělit o hlavu (příteli je to jedno, takže si ji uzurpuji sama pro sebe).

Tenhle fešák je bezlepkový a slazený rýžovým sirupem. Nerozpadl se, neroztrhal se při vyndavání z formy, skoro by se chtělo říct, že zázrak, když to jde bez vajíček a klasické mouky.

 

Bezlepkový beránek
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 150 g hladké rýžové mouky
  2. 100 g hladké kukuřičné mouky
  3. 50 g vanilkové hrašky
  4. 50 g strouhaného kokosu
  5. 1 prášek do pečiva
  6. 150 g (cca 2 ks) oloupaných banánů
  7. 150 g rýžového sirupu
  8. 350 ml rostlinného mléka
  9. 75 ml oleje
  10. olej a kokos na vysypání formy
Postup
  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu pečlivě vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (pokud používáte silikonovou formu, tak tenhle krok můžete vynechat).
  2. V míse smícháme mouky, hrašku, kokos a prášek do pečiva.
  3. V malé misce rozmačkáme banány na kaši a přidáme rýžový sirup. Výsledná konzistence (teď to bude znít trochu nechutně) by měla být hlenovitá.
  4. Směs banánů a sirupu smísíme s olejem a rostlinným mlékem. Za stálého šlehání postupně vlijeme do sypké části.
  5. Těsto opatrně naneseme do beránkové formy, abychom „nestrhli“ kokos – beránek by pak nemusel jít vyklopit.
  6. Zbylé těsto vlijeme do muffinových formiček (já jsem upekla ještě 11 muffinů, ale to samozřejmě závisí na velikosti formy – já mám malou formu, takže do větších forem by to mohlo být akorát).
  7. Pečeme 40 minut (muffiny vyndáme asi po 20 minutách) a necháme vychladnout. Poté ho opatrně vyjmeme z formy.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
veganský bezlepkový beránek
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
7 komentářů Přidat své
    1. Asi bych ji úplně vynechala a dala o něco víc některé z muk a přidala mletou vanilku nebo vanilkový extrakt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..