Velikonoce. Nikdy jsem tenhle svátek nepochopila. Když jste věřící, tak slavíte zmrtvýchvstání Ježíše. Jak s tím ale souvisí všechna ta vajíčka, pomlázky a řehtačky?
Pokud jste ateista, tak si v klidu užijete dva dny volna navíc. Ale proč k tomu člověk musí barvit vejce a mlátit holky větvemi?
Když jsem byla malá, celé mi to přišlo hrozně nefér. Přijde za vámi týpek, sešlehá vás větví a ještě za to chce odměnu, úsměv a poděkování. Tak to teda ani náhodou. Obvykle jsem se někde zašila a celé pondělí předstírala, že neexistuji.
Ale jedna pozitivní věc (kromě volna) na Velikonocích byla. Beránek. Se ségrou jsme se vždycky dohadovaly, která z nás bude mít hlavu. Většinou jsme byly rozsouzeny tak, že každá dostala půlku.
Dneska už jsem velká, beránka si můžu upéct kdykoliv a nemusím se dělit o hlavu (příteli je to jedno, takže si ji uzurpuji sama pro sebe).
Tenhle fešák je bezlepkový a slazený rýžovým sirupem. Nerozpadl se, neroztrhal se při vyndavání z formy, skoro by se chtělo říct, že zázrak, když to jde bez vajíček a klasické mouky.
- 150 g hladké rýžové mouky
- 100 g hladké kukuřičné mouky
- 50 g vanilkové hrašky
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 prášek do pečiva
- 150 g (cca 2 ks) oloupaných banánů
- 150 g rýžového sirupu
- 350 ml rostlinného mléka
- 75 ml oleje
- olej a kokos na vysypání formy
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu pečlivě vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (pokud používáte silikonovou formu, tak tenhle krok můžete vynechat).
- V míse smícháme mouky, hrašku, kokos a prášek do pečiva.
- V malé misce rozmačkáme banány na kaši a přidáme rýžový sirup. Výsledná konzistence (teď to bude znít trochu nechutně) by měla být hlenovitá.
- Směs banánů a sirupu smísíme s olejem a rostlinným mlékem. Za stálého šlehání postupně vlijeme do sypké části.
- Těsto opatrně naneseme do beránkové formy, abychom „nestrhli“ kokos – beránek by pak nemusel jít vyklopit.
- Zbylé těsto vlijeme do muffinových formiček (já jsem upekla ještě 11 muffinů, ale to samozřejmě závisí na velikosti formy – já mám malou formu, takže do větších forem by to mohlo být akorát).
- Pečeme 40 minut (muffiny vyndáme asi po 20 minutách) a necháme vychladnout. Poté ho opatrně vyjmeme z formy.
To vypadá jako hodně velká mňamka. Teď si musím už jen koupit formu. 😀
Tak určitě z toho půjde přinejhorším udělat "jenom" bábovka 😉
mnam, dala bych si hned 🙂
Já jsem pekla ještě jednoho včera večer a opět úspěšně 🙂 Mohu jen doporučit.
To je super, vyzkousim dekuji moc 🙂 a Velikonoce mam asi tak stejne jako vy 😉.
Čím nahradit prosím hrasku?
Asi bych ji úplně vynechala a dala o něco víc některé z muk a přidala mletou vanilku nebo vanilkový extrakt.