Košíčky s pudingem
2017-09-16 15:08:47
Suroviny
- 250g hladké mouky
- 140g tuku
- 60g cukru
- 2 lžíce rostlinného mléka
- krém
- 600ml rostlinného mléka
- 130g rostlinného tuku
- 175g cukru
- 2 vanilkové pudingy
- kompotované ovoce (třeba borůvky)
- agar (volitelně)
Postup
- Ingredience na těsto zpracujeme v těsto, vyválíme z něj placku a formičkou, která má o kousek větší průměr než formička, ve které budeme košíčky péct, vykrajujeme kolečka. Do vymazané formičky na muffiny (nebo jakékoliv jiné) vložíme kolečka z těsta, roztáhneme mírně ke stěnám, aby nám pak nevytékal krém. Dáme péct do vyhřáté trouby (nevím na kolik, mám plynovou troubu, kterou jsem měla dost staženou) a necháme péct, hlídáme, abychom košíčky nespálili.
- Část mléka dáme vařit, ve zbytku rozmícháme puding a cukr. Když začne mléko vařit, přidáme rozmíchaný puding a vaříme asi minutu. Dáme vychladnout, pak puding vyšleháme a přidáme rostlinný tuk (doporučuji alsan). Krémem plníme košíčky a přidáváme kompotované ovoce (já použila borůvky). Nakonec můžete zalít agarem.
Poznámka
- V rýžovém mléce vám puding nezhoustne (zjistila jsem to, když jsem kvůli kamarádovi s alergií na sóju zvolila rýžové jako alternativu). Z mé zkušenosti jsou bez problémů sójové a ovesné, ale určitě se najdou i jiná, která můžete použít.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Vypadají krásně! Jenom bych je asi nezalévala agarem 🙂
krásné a určitě moc skvělé! borůvky s vanilkou jsou úžasná kombinace 🙂 někdy vyzkouším!
Tereza: Tak to želé je tam v podstatě jen kvůli přenášení, aby ty borůvky nepopadaly, jinak tam být určitě nemusí 🙂
Elis: Pokud je budeš zkoušet, tak určitě dej vědět, jak se povedly 🙂
Místo tučného krému vám doporučuji vyzkoušet nízkotučný pudding připravený z rýžové mléka dělaného za syrova. Má skvělé vlastnosti, váš přítel na něj nebude mít alergii a navíc je výtečný, chutná i karnistům, mám to odzkoušené.
Příprava mléka:
500 g jakékoli rýže propláchněte, nechte přes noc odstát ve 2 l studené vody. Poté dobře rozmixujte a přecedte. Toto mléko není moc chutné za syrova, protože obsahuje hodne rýžového šrkobu, který velmi rychle sedimentuje.
Příprava pudingu:
Mléko nalijte do hrnce, přidejte cukr dle libosti a špetku soli, případně vanilkový cukr, skořici, atd. Za stálého míchání ohřívejte mléko nad mírným plamenem. Brzy zhoustne a dostane netypickou pudingovou konzistenci. Není třeba, aby prošlo varem. Nyní lze do pudingu vmíchat rozmačkané ovoce, promíchat a ujistit se, že je puding stále hustý. Pokud ne, chvíli jej povařte za stálého míchaní, ale většinou to není třeba.
Jelikož se mi povedlo před pár měsíci odpálit mixer a ještě jsem se nedokopala ke koupi náhrady, tahle varianta bohužel teď nepřichází v úvahu. Ale určitě je to skvělý tip, který časem snad využiji. Nebo ho využije někdo jiný 🙂