Můj přítel viděl u Koko recept na dýňové risotto. A protože mi na ledničce ležela dýnička ještě od maminky ze zahrádky, usoudila jsem, že to není tak špatný nápad. Základ receptu jsem vzala z kuchařky Veganské pochoutky. Zkombinovala ho s výše uvedeným (tedy z výše uvedeného jsem si v podstatě vzala jen tu základní surovinu a typ jídla). Aneb když dva dělají totéž, není to totéž.
Suroviny
Postup
Dýni oloupeme (v případě dýně hokkaido není potřeba), vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Dáme do zapékací mísy, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme a zakapeme olejem. Dáme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme do změknutí.
Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.
Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme chvíli opékat (zhruba 2 minuty), pak přilijeme bílé víno. Poté, co se vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vypneme.
Měkkou dýni přendáme do nádoby na mixování a přilijeme k ní rostlinnou smetanu. Rozmixujeme dohladka, přendáme do kastrůlku a prohřejeme. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.
Tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.
Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, dýňovou omáčku a osmažený tempeh.
Ingredients
Directions
Dýni oloupeme (v případě dýně hokkaido není potřeba), vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Dáme do zapékací mísy, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme a zakapeme olejem. Dáme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme do změknutí.
Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.
Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme chvíli opékat (zhruba 2 minuty), pak přilijeme bílé víno. Poté, co se vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vypneme.
Měkkou dýni přendáme do nádoby na mixování a přilijeme k ní rostlinnou smetanu. Rozmixujeme dohladka, přendáme do kastrůlku a prohřejeme. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.
Tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.
Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, dýňovou omáčku a osmažený tempeh.
Pokud byste měli chuť na nějakou obměnu, tady najdete recept na risotto s jablky a ředkvičkami, houbové nebo chřestové risotto.