Risotto s ředkvičkami a jablky

Risotto patří mezi má nejoblíbenější jídla. Postup na přípravu rýže je v podstatě univerzální a přitom s ním vykouzlíte mnoho různých variací podle toho, jaké suroviny použijete navíc. Už jste tady mohli vidět dýňové risotto. Základ je stejný a přitom se jedná o zcela jiné jídlo. Některým lidem připadá risotto složité, ale to není pravda. Trvá to dlouho a musíte dávat pozor, kdy přilít další vývar, ale složité to rozhodně není. Můžete si při tom klidně číst knížku, pařit nějakou hru na mobilu, telefonovat nebo sledovat seriál. 

AuthorreBarbora

Suroviny

 500 g arborio nebo jiné rizotové rýže
 2 lžíce olivového oleje
 30 g šalotky
 300 g jablek
 250 g ředkviček
 100 ml růžového veganského vína
 1.50 l zeleninového vývaru
 250 ml rostlinné smetany
 200 g uzeného tofu nebo tempehu

Postup

1

Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.

2

Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme ji asi 2 minuty opékat, pak přilijeme víno. Hned jak se vstřebá vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá celkem rychle. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vlijeme sojovou smetanu.

3

Ředkvičky očistíme i jablka očistíme a nakrájíme na kostičky.

4

Tofu nebo tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.

5

Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, ředkvičky, jablka a osmažený tempeh.

 

 

Ingredients

 500 g arborio nebo jiné rizotové rýže
 2 lžíce olivového oleje
 30 g šalotky
 300 g jablek
 250 g ředkviček
 100 ml růžového veganského vína
 1.50 l zeleninového vývaru
 250 ml rostlinné smetany
 200 g uzeného tofu nebo tempehu

Directions

1

Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.

2

Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme ji asi 2 minuty opékat, pak přilijeme víno. Hned jak se vstřebá vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá celkem rychle. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vlijeme sojovou smetanu.

3

Ředkvičky očistíme i jablka očistíme a nakrájíme na kostičky.

4

Tofu nebo tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.

5

Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, ředkvičky, jablka a osmažený tempeh.

Notes

Risotto s ředkvičkami a jablky

 

One comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *