Risotto patří mezi má nejoblíbenější jídla. Postup na přípravu rýže je v podstatě univerzální a přitom s ním vykouzlíte mnoho různých variací podle toho, jaké suroviny použijete navíc. Už jste tady mohli vidět dýňové risotto. Základ je stejný a přitom se jedná o zcela jiné jídlo. Některým lidem připadá risotto složité, ale to není pravda. Trvá to dlouho a musíte dávat pozor, kdy přilít další vývar, ale složité to rozhodně není. Můžete si při tom klidně číst knížku, pařit nějakou hru na mobilu, telefonovat nebo sledovat seriál.
Suroviny
Postup
Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.
Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme ji asi 2 minuty opékat, pak přilijeme víno. Hned jak se vstřebá vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá celkem rychle. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vlijeme sojovou smetanu.
Ředkvičky očistíme i jablka očistíme a nakrájíme na kostičky.
Tofu nebo tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.
Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, ředkvičky, jablka a osmažený tempeh.

Ingredients
Directions
Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.
Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme ji asi 2 minuty opékat, pak přilijeme víno. Hned jak se vstřebá vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá celkem rychle. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vlijeme sojovou smetanu.
Ředkvičky očistíme i jablka očistíme a nakrájíme na kostičky.
Tofu nebo tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.
Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, ředkvičky, jablka a osmažený tempeh.
Notes
Mňam, to vypadá dobře.Nezvyklé kombinace zkouším ráda!
Měj se hezky, Štěpánka z Corcula
Corculum | Stepanka_T
Instagram