Risotto s ředkvičkami a jablky

Risotto patří mezi má nejoblíbenější jídla. Postup na přípravu rýže je v podstatě univerzální a přitom s ním vykouzlíte mnoho různých variací podle toho, jaké suroviny použijete navíc. Jedno risotto už jste tady mohli vidět. Základ je stejný a přitom se jedná o zcela jiné jídlo.Některým lidem připadá risotto složité, ale to není pravda. Trvá to dlouho a musíte dávat pozor, kdy přilít další vývar, ale složité to rozhodně není. Můžete si při tom klidně číst knížku, pařit nějakou hru na mobilu, telefonovat nebo sledovat seriál. 

 
 
Risotto s ředkvičkami a jablky
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 30g šalotky (2-3 ks)
  2. 300 g vykrájených jablek
  3. 250 g ředkviček (cca 2 svazky)
  4. 2 lžíce olivového oleje
  5. 500 g rýže na risotto
  6. 2 l zeleninového vývaru
  7. 200 ml růžového vína
  8. 250 ml sójové smetany
  9. 200 g uzeného tofu nebo tempehu
Postup
  1. Ohřejeme vývar a udržujeme ho teplý na mírném plameni, ale nevaříme ho.
  2. Šalotky nakrájíme na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, přidáme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli opékat - já ji nechávám tak 2 minuty - pak přilijeme víno. To se rychle vstřebá, pak vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá rychle. Promícháme a přidáme další naběračku. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Průběžně rýži promícháváme. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Pokud je potřeba, risotto dosolíme (záleží na tom, jak slaný byl vývar). Když je rýže dostatečně měkká, přilijeme sójovou smetanu, necháme ji lehce vsáknout (ale ne úplně, risotto chceme krémové). Poté odstavíme ze sporáku.
  3. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kostičky. Jablka odjádříme a nakrájíme na stejně velké kostičky jako ředkvičky. Tofu nebo tempeh nakrájíme na stejné kostičky a osmažíme na pánvi na lžíci olivového oleje. Vmícháme do hotového risotta.
http://veganfoodporn.faitova.cz/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *