Chřestové risotto

Je to tady. Chřestová sezona. A tak pro vás mám nový recept. Tentokrát jsem si pro vás připravila chřestové risotto.

Základ receptu je, stejně jako dýňového risotta, z kuchařky Veganské pochoutky. Kombinaci chřestu a vlašských ořechů jsem pak našla v receptu od Vancouver with love, jen jsem ho trochu zminimalizovala. Piniové oříšky totiž nepatří mezi moje oblíbené (a v poměru k ceně ani nemám chuť své antipatie lámat přes koleno) a špenát s rukolou se mi zdály tak trochu navíc. 

Pokud nemáte s chřestem moc zkušeností, doporučuji si projít článek od pana Cuketky, kde je popsáno, jak s ním pracovat i pro jiné účely než toto chřestové risotto (i když samozřejmě budete muset trochu improvizovat v případě, kde doporučuje použít máslo).

chřestové risotto

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 400 g rýže arborio
 1 cibule
 1,50 l zeleninového vývaru
 100 ml suchého bílého vína
 100 ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné)
 olivový olej
 500 g zeleného chřestu
 100 g vlašských ořechů
 sůl, pepř

Postup

1

V malém hrnci dáme ohřát zeleninový vývar. Když začne vřít, stáhneme plotýnku na minimum a jen ho zahříváme.

2

Mezitím si oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci nebo větší hluboké pánvi (já používám wok) ji necháme na středním plameni zesklovatět na 3 lžících olivového oleje.

3

Přidáme arborio rýži a necháme za občasného promíchání 2 minuty.

4

Přilijeme bílé víno. Když se víno vyvaří, přidáme naběračku zeleninového vývaru. Když se i ten vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus. S každou další naběračkou se vývar vsakuje pomaleji a musíme mu věnovat méně pozornosti (ale doporučuji ho hlídat a promíchávat, abyste rýži nepřipálili).

5

Zatímco se vaří rýže, omyjeme chřest, odřízneme asi 2 - 3 cm od konce (pokud to jde ztuha, doporučuji odkrojit větší kus). Oloupeme část slupky (ne po celé délce, ale minimálně do půlky stonku bývá slupka tvrdá). Chřest nakrájíme na cca 3cm špalíčky.

6

Do pánve přidáme lžíci olivového oleje a dáme na ni chřest. Smažíme na středním plameni asi 5 - 10 minut, aby chřest změkl.

7

Na další pánvi rozehřejeme zbylou lžíci olivového oleje a přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy (doporučuji ořechy čerstvé, starší ořechy budou hořké a zkazí vám zážitek z celého risotta).

8

Když je rýže měkká, vlijeme do ní rýžovou smetanu, vmícháme chřest a ořechy a podle potřeby dosolíme a dochutíme pepřem.

Poznámka

Pokud budete chtít risotto později ohřát, doporučuji ho ohřát v hrnci s trochou vody, abyste obnovili krémovou konzistenci.

chřestové risotto

Ingredients

 400 g rýže arborio
 1 cibule
 1,50 l zeleninového vývaru
 100 ml suchého bílého vína
 100 ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné)
 olivový olej
 500 g zeleného chřestu
 100 g vlašských ořechů
 sůl, pepř

Directions

1

V malém hrnci dáme ohřát zeleninový vývar. Když začne vřít, stáhneme plotýnku na minimum a jen ho zahříváme.

2

Mezitím si oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci nebo větší hluboké pánvi (já používám wok) ji necháme na středním plameni zesklovatět na 3 lžících olivového oleje.

3

Přidáme arborio rýži a necháme za občasného promíchání 2 minuty.

4

Přilijeme bílé víno. Když se víno vyvaří, přidáme naběračku zeleninového vývaru. Když se i ten vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus. S každou další naběračkou se vývar vsakuje pomaleji a musíme mu věnovat méně pozornosti (ale doporučuji ho hlídat a promíchávat, abyste rýži nepřipálili).

5

Zatímco se vaří rýže, omyjeme chřest, odřízneme asi 2 - 3 cm od konce (pokud to jde ztuha, doporučuji odkrojit větší kus). Oloupeme část slupky (ne po celé délce, ale minimálně do půlky stonku bývá slupka tvrdá). Chřest nakrájíme na cca 3cm špalíčky.

6

Do pánve přidáme lžíci olivového oleje a dáme na ni chřest. Smažíme na středním plameni asi 5 - 10 minut, aby chřest změkl.

7

Na další pánvi rozehřejeme zbylou lžíci olivového oleje a přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy (doporučuji ořechy čerstvé, starší ořechy budou hořké a zkazí vám zážitek z celého risotta).

8

Když je rýže měkká, vlijeme do ní rýžovou smetanu, vmícháme chřest a ořechy a podle potřeby dosolíme a dochutíme pepřem.

Chřestové risotto
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..