Chřestové risotto

Je to tady. Chřestová sezona. A tak pro vás mám nový recept. Tentokrát jsem si pro vás připravila chřestové risotto.

Základ receptu je, stejně jako dýňového risotta, z kuchařky Veganské pochoutky. Kombinaci chřestu a vlašských ořechů jsem pak našla v receptu od Vancouver with love, jen jsem ho trochu zminimalizovala. Piniové oříšky totiž nepatří mezi moje oblíbené (a v poměru k ceně ani nemám chuť své antipatie lámat přes koleno) a špenát s rukolou se mi zdály tak trochu navíc. 

Pokud nemáte s chřestem moc zkušeností, doporučuji si projít článek od pana Cuketky, kde je popsáno, jak s ním pracovat i pro jiné účely než toto chřestové risotto (i když samozřejmě budete muset trochu improvizovat v případě, kde doporučuje použít máslo).

chřestové risotto

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 400 g rýže arborio
 1 cibule
 1,50 l zeleninového vývaru
 100 ml suchého bílého vína
 100 ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné)
 olivový olej
 500 g zeleného chřestu
 100 g vlašských ořechů
 sůl, pepř

Postup

1

V malém hrnci dáme ohřát zeleninový vývar. Když začne vřít, stáhneme plotýnku na minimum a jen ho zahříváme.

2

Mezitím si oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci nebo větší hluboké pánvi (já používám wok) ji necháme na středním plameni zesklovatět na 3 lžících olivového oleje.

3

Přidáme arborio rýži a necháme za občasného promíchání 2 minuty.

4

Přilijeme bílé víno. Když se víno vyvaří, přidáme naběračku zeleninového vývaru. Když se i ten vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus. S každou další naběračkou se vývar vsakuje pomaleji a musíme mu věnovat méně pozornosti (ale doporučuji ho hlídat a promíchávat, abyste rýži nepřipálili).

5

Zatímco se vaří rýže, omyjeme chřest, odřízneme asi 2 - 3 cm od konce (pokud to jde ztuha, doporučuji odkrojit větší kus). Oloupeme část slupky (ne po celé délce, ale minimálně do půlky stonku bývá slupka tvrdá). Chřest nakrájíme na cca 3cm špalíčky.

6

Do pánve přidáme lžíci olivového oleje a dáme na ni chřest. Smažíme na středním plameni asi 5 - 10 minut, aby chřest změkl.

7

Na další pánvi rozehřejeme zbylou lžíci olivového oleje a přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy (doporučuji ořechy čerstvé, starší ořechy budou hořké a zkazí vám zážitek z celého risotta).

8

Když je rýže měkká, vlijeme do ní rýžovou smetanu, vmícháme chřest a ořechy a podle potřeby dosolíme a dochutíme pepřem.

Poznámka

Pokud budete chtít risotto později ohřát, doporučuji ho ohřát v hrnci s trochou vody, abyste obnovili krémovou konzistenci.

chřestové risotto

Ingredients

 400 g rýže arborio
 1 cibule
 1,50 l zeleninového vývaru
 100 ml suchého bílého vína
 100 ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné)
 olivový olej
 500 g zeleného chřestu
 100 g vlašských ořechů
 sůl, pepř

Directions

1

V malém hrnci dáme ohřát zeleninový vývar. Když začne vřít, stáhneme plotýnku na minimum a jen ho zahříváme.

2

Mezitím si oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci nebo větší hluboké pánvi (já používám wok) ji necháme na středním plameni zesklovatět na 3 lžících olivového oleje.

3

Přidáme arborio rýži a necháme za občasného promíchání 2 minuty.

4

Přilijeme bílé víno. Když se víno vyvaří, přidáme naběračku zeleninového vývaru. Když se i ten vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus. S každou další naběračkou se vývar vsakuje pomaleji a musíme mu věnovat méně pozornosti (ale doporučuji ho hlídat a promíchávat, abyste rýži nepřipálili).

5

Zatímco se vaří rýže, omyjeme chřest, odřízneme asi 2 - 3 cm od konce (pokud to jde ztuha, doporučuji odkrojit větší kus). Oloupeme část slupky (ne po celé délce, ale minimálně do půlky stonku bývá slupka tvrdá). Chřest nakrájíme na cca 3cm špalíčky.

6

Do pánve přidáme lžíci olivového oleje a dáme na ni chřest. Smažíme na středním plameni asi 5 - 10 minut, aby chřest změkl.

7

Na další pánvi rozehřejeme zbylou lžíci olivového oleje a přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy (doporučuji ořechy čerstvé, starší ořechy budou hořké a zkazí vám zážitek z celého risotta).

8

Když je rýže měkká, vlijeme do ní rýžovou smetanu, vmícháme chřest a ořechy a podle potřeby dosolíme a dochutíme pepřem.

Chřestové risotto
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..