Houbový shepherd’s pie

Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie na tomhle blogu už jednou byl. Je v něm sója, což je poměrně běžný alergen a chtěla jsem vyzkoušet nějakou variantu bez ní. (Sice jsem použila sójové mléko a sójovou smetanu, ale ty lze s klidným svědomím vyměnit za ovesnou variantu. Pak je tam taky sójová omáčka, kterou ale můžete taky vynechat.)
No a pak jsem taky měla doma žampiony, které bylo potřeba co nejdřív spotřebovat, že jo. A na žádný z ozkoušených receptů nějak nebyla chuť, tak jsem experimentovala.
Pokud jste tedy alergici nebo jen milujete houby (nebo se jich prostě potřebujete zbavit, než vám z lednice na té jedné nožce odkráčí), zkuste tenhle recept. Samotnou mě až překvapilo, jak skvělá kombinace jsou houby s bramborovou kaší.

AuthorreBarbora

Suroviny

Bramborová kaše
 1 kg brambor
 250 ml rostlinného mléka
 100 ml rostlinné smetany
 60 g olivového oleje
Houbová směs
 500 g žampionů
 10 g sušených lesních hub
 1 cibule
 1 velká mrkev
 ½ hrnku červeného vína
 3 lžíce olivového oleje
 3 stroužky česneku
 2 lžíce sojové omáčky
 1 lžíce plnotučné hořčice
 1 lžíce rajčatového pyré
 1 lžička tymiánu
 1 lžička rozmarýnu
 2 lžíce lahůdkového droždí
 1 lžíce sypkého zeleninového bujonu
 100 g hrášku
 80 g baby špenátu
 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

1

Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté slijeme vodu, přidáme olivový olej a rostlinnou smetanu s rostlinným mlékem. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl, pokud je potřeba.

2

Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 10 minut máčet. Poté houby slijeme, ale vodu si uchováme na později.

3

Nakrájíme cibuli na drobno. Mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Žampiony nakrájíme na plátky.

4

V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme žampiony a slité houby a podlijeme vínem.

5

Po asi 5 minutách přidáme sojovou omáčku, hořčici, rajčatové pyré, lahůdkové droždí, česnek, tymián a rozmarýn.

6

Zeleninový bujon a kukuřičný škrob vmícháme do vody z hub a přilijeme k houbové směsi. 

7

Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek. Nakonec přidáme nasekaný baby špenát a necháme ještě 5 minut dusit.

8

Houbovou směs naneseme do větší zapékací mísy (nebo několika menších misek), pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.

9

Necháme lehce zchladnout a podáváme.

 

 

Ingredients

Bramborová kaše
 1 kg brambor
 250 ml rostlinného mléka
 100 ml rostlinné smetany
 60 g olivového oleje
Houbová směs
 500 g žampionů
 10 g sušených lesních hub
 1 cibule
 1 velká mrkev
 ½ hrnku červeného vína
 3 lžíce olivového oleje
 3 stroužky česneku
 2 lžíce sojové omáčky
 1 lžíce plnotučné hořčice
 1 lžíce rajčatového pyré
 1 lžička tymiánu
 1 lžička rozmarýnu
 2 lžíce lahůdkového droždí
 1 lžíce sypkého zeleninového bujonu
 100 g hrášku
 80 g baby špenátu
 1 lžíce kukuřičného škrobu

Directions

1

Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté slijeme vodu, přidáme olivový olej a rostlinnou smetanu s rostlinným mlékem. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl, pokud je potřeba.

2

Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 10 minut máčet. Poté houby slijeme, ale vodu si uchováme na později.

3

Nakrájíme cibuli na drobno. Mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Žampiony nakrájíme na plátky.

4

V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme žampiony a slité houby a podlijeme vínem.

5

Po asi 5 minutách přidáme sojovou omáčku, hořčici, rajčatové pyré, lahůdkové droždí, česnek, tymián a rozmarýn.

6

Zeleninový bujon a kukuřičný škrob vmícháme do vody z hub a přilijeme k houbové směsi. 

7

Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek. Nakonec přidáme nasekaný baby špenát a necháme ještě 5 minut dusit.

8

Houbovou směs naneseme do větší zapékací mísy (nebo několika menších misek), pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.

9

Necháme lehce zchladnout a podáváme.

Notes

Houbový shepherd’s pie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *