Shepherd’s pie jsem poprvé dělala v létě na veganské hody. Tušila jsem, že to bude pecka, ale že se do tohoto jídla zamiluju? To bylo překvapení i pro mě samotnou, vždyť je to britské jídlo a všichni přeci víme, že Britové neumějí vařit. Což asi je z velké části předsudek, ale musím přiznat, že zrovna britská kuchyně nepatří mezi moje favority při hledání inspirace, co vařit.
Shepherd’s pie, neboli pastýřský koláč, je samozřejmě věc úplně neveganská. Základ tvoří mleté maso smíchané se zeleninou a bramborová kaše s mlékem, smetanou, máslem a vejcem. Ale chtěla jsem to zkusit a výsledek je podle mého zcela uspokojivý.
Možností, jak udělat veganskou bramborovou kaši, moc není. Vždycky jsou to brambory a rostlinné mléko, olej a případně rostlinná smetana. Můžete maximálně zkoušet, které mléko vám vyhovuje víc, ale já zůstávám u osvědčeného sójového, které není sladké.
Zato možností, jak nahradit mleté maso, je mnohem víc. Já jsem sáhla po sójovém granulátu, který po namarinování ve správné marinádě má nejblíže svou konzistencí k masu. Nicméně je možné „masovou směs“ vyrobit například z čočky nebo fazolí a koketuji i s myšlenkou na quinou. Případně můžete vyzkoušet recept na houbový shepherd’s pie.
Suroviny
Postup
Sójový granulát uvaříme v osolené vodě. Když změkne, slijeme vodu a propláchneme studenou vodou. Po vychladnutí ho vyždímeme, abychom se zbavili přebytečné vody a granulát snáz nasákl marinádu.
V misce si smícháme olivový olej, sojovou omáčku, rajčatové pyré, hořčici, kmín, tymián a rozmarýn a vytvoříme marinádu, kterou poté promícháme s granulátem. Necháme marinovat alespoň hodinu (ideálně přes noc) v uzaviratelné nádobě.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě.
Když jsou brambory měkké, slijeme vodu, přidáme olivový olej, rostlinné mléko a rostlinnou smetanu. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl.
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Nakrájíme cibuli na drobno a mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky.
V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a granulát. Restujeme další asi 3 minuty. Poté zaprášíme moukou (cca 1 lžíce), promícháme a přidáme rajčatové pyré a vývar. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek.
„Masovou“ směs naneseme do zapékací mísy nebo několika malých misek, pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.
Necháme lehce vychladnout. Pokud máte velkou zapékací mísu, opatrně přeneste na talíř – horký koláč se hodně rozpadá, po vychladnutí drží krásně tvar.
Ingredients
Directions
Sójový granulát uvaříme v osolené vodě. Když změkne, slijeme vodu a propláchneme studenou vodou. Po vychladnutí ho vyždímeme, abychom se zbavili přebytečné vody a granulát snáz nasákl marinádu.
V misce si smícháme olivový olej, sojovou omáčku, rajčatové pyré, hořčici, kmín, tymián a rozmarýn a vytvoříme marinádu, kterou poté promícháme s granulátem. Necháme marinovat alespoň hodinu (ideálně přes noc) v uzaviratelné nádobě.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě.
Když jsou brambory měkké, slijeme vodu, přidáme olivový olej, rostlinné mléko a rostlinnou smetanu. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl.
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Nakrájíme cibuli na drobno a mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky.
V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a granulát. Restujeme další asi 3 minuty. Poté zaprášíme moukou (cca 1 lžíce), promícháme a přidáme rajčatové pyré a vývar. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek.
„Masovou“ směs naneseme do zapékací mísy nebo několika malých misek, pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.
Necháme lehce vychladnout. Pokud máte velkou zapékací mísu, opatrně přeneste na talíř – horký koláč se hodně rozpadá, po vychladnutí drží krásně tvar.