Shepherd’s pie

Shepherd’s pie jsem poprvé dělala v létě na veganské hody. Tušila jsem, že to bude pecka, ale že se do tohoto jídla zamiluju? To bylo překvapení i pro mě samotnou, vždyť je to britské jídlo a všichni přeci víme, že Britové neumějí vařit. Což asi je z velké části předsudek, ale musím přiznat, že zrovna britská kuchyně nepatří mezi moje favority při hledání inspirace, co vařit.

Shepherd’s pie, neboli pastýřský koláč, je samozřejmě věc úplně neveganská. Základ tvoří mleté maso smíchané se zeleninou a bramborová kaše s mlékem, smetanou, máslem a vejcem. Ale chtěla jsem to zkusit a výsledek je podle mého zcela uspokojivý.

Možností, jak udělat veganskou bramborovou kaši, moc není. Vždycky jsou to brambory a rostlinné mléko, olej a případně rostlinná smetana. Můžete maximálně zkoušet, které mléko vám vyhovuje víc, ale já zůstávám u osvědčeného sójového, které není sladké.

Zato možností, jak nahradit mleté maso, je mnohem víc. Já jsem sáhla po sójovém granulátu, který po namarinování ve správné marinádě má nejblíže svou konzistencí k masu. Nicméně je možné „masovou směs“ vyrobit například z čočky nebo fazolí a koketuji i s myšlenkou na quinou. Případně můžete vyzkoušet recept na houbový shepherd’s pie.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

Sójový granulát
 75 g sójového granulátu
 5 lžic olivového oleje
 3 lžíce sójové omáčky
 1 lžíce rajčatového pyré
 1 lžíce plnotučné hořčice
 1 lžička drceného kmínu
 1 lžička sušeného tymiánu
 1 lžička sušeného rozmarýnu
Bramborová kaše
 600 g oloupaných brambor
 200 ml rostlinného mléka
 100 ml rostlinné smetany
 60 g olivového oleje
 sůl
 mletý pepř
Omáčka
 150 ml zeleninového vývaru
 100 g mraženého hrášku
 1 velká mrkev
 1 lžíce rajčatového pyré
 1 cibule
 2 stroužky česneku
 olivový olej
 hladká mouka na poprášení
 sůl
 mletý pepř

Postup

Sójový granulát
1

Sójový granulát uvaříme v osolené vodě. Když změkne, slijeme vodu a propláchneme studenou vodou. Po vychladnutí ho vyždímeme, abychom se zbavili přebytečné vody a granulát snáz nasákl marinádu.

2

V misce si smícháme olivový olej, sojovou omáčku, rajčatové pyré, hořčici, kmín, tymián a rozmarýn a vytvoříme marinádu, kterou poté promícháme s granulátem. Necháme marinovat alespoň hodinu (ideálně přes noc) v uzaviratelné nádobě.

Bramborová kaše
3

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě.

4

Když jsou brambory měkké, slijeme vodu, přidáme olivový olej, rostlinné mléko a rostlinnou smetanu. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl.

Shepherd's pie
5

Předehřejeme troubu na 200 °C.

6

Nakrájíme cibuli na drobno a mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky.

7

V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a granulát. Restujeme další asi 3 minuty. Poté zaprášíme moukou (cca 1 lžíce), promícháme a přidáme rajčatové pyré a vývar. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek.

8

„Masovou“ směs naneseme do zapékací mísy nebo několika malých misek, pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.

9

Necháme lehce vychladnout. Pokud máte velkou zapékací mísu, opatrně přeneste na talíř – horký koláč se hodně rozpadá, po vychladnutí drží krásně tvar.

Shepherd’s pie neboli pastýřský koláč

Ingredients

Sójový granulát
 75 g sójového granulátu
 5 lžic olivového oleje
 3 lžíce sójové omáčky
 1 lžíce rajčatového pyré
 1 lžíce plnotučné hořčice
 1 lžička drceného kmínu
 1 lžička sušeného tymiánu
 1 lžička sušeného rozmarýnu
Bramborová kaše
 600 g oloupaných brambor
 200 ml rostlinného mléka
 100 ml rostlinné smetany
 60 g olivového oleje
 sůl
 mletý pepř
Omáčka
 150 ml zeleninového vývaru
 100 g mraženého hrášku
 1 velká mrkev
 1 lžíce rajčatového pyré
 1 cibule
 2 stroužky česneku
 olivový olej
 hladká mouka na poprášení
 sůl
 mletý pepř

Directions

Sójový granulát
1

Sójový granulát uvaříme v osolené vodě. Když změkne, slijeme vodu a propláchneme studenou vodou. Po vychladnutí ho vyždímeme, abychom se zbavili přebytečné vody a granulát snáz nasákl marinádu.

2

V misce si smícháme olivový olej, sojovou omáčku, rajčatové pyré, hořčici, kmín, tymián a rozmarýn a vytvoříme marinádu, kterou poté promícháme s granulátem. Necháme marinovat alespoň hodinu (ideálně přes noc) v uzaviratelné nádobě.

Bramborová kaše
3

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě.

4

Když jsou brambory měkké, slijeme vodu, přidáme olivový olej, rostlinné mléko a rostlinnou smetanu. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl.

Shepherd's pie
5

Předehřejeme troubu na 200 °C.

6

Nakrájíme cibuli na drobno a mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky.

7

V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a granulát. Restujeme další asi 3 minuty. Poté zaprášíme moukou (cca 1 lžíce), promícháme a přidáme rajčatové pyré a vývar. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek.

8

„Masovou“ směs naneseme do zapékací mísy nebo několika malých misek, pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.

9

Necháme lehce vychladnout. Pokud máte velkou zapékací mísu, opatrně přeneste na talíř – horký koláč se hodně rozpadá, po vychladnutí drží krásně tvar.

Shepherd’s pie
 
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..