Shepherd’s pie

Shepherd’s pie jsem poprvé dělala v létě na veganské hody. Tušila jsem, že to bude pecka, ale že se do tohoto jídla zamiluju? To bylo překvapení i pro mě samotnou, vždyť je to britské jídlo a všichni přeci víme, že Britové neumějí vařit 😉 Což asi je z velké části předsudek, ale musím přiznat, že zrovna britská kuchyně nepatří mezi moje favority při hledání inspirace, co vařit.
 
Shepherd’s pie, neboli pastýřský koláč, je samozřejmě věc úplně neveganská. Základ tvoří mleté maso smíchané se zeleninou a bramborová kaše s mlékem, smetanou, máslem a vejcem. Ale chtěla jsem to zkusit a výsledek je podle mého zcela uspokojivý.
 
Možností, jak udělat veganskou bramborovou kaši, moc není. Vždycky jsou to brambory a rostlinné mléko, olej a případně rostlinná smetana. Můžete maximálně zkoušet, které mléko vám vyhovuje víc, ale já zůstávám u osvědčeného sójového, které není sladké.
 
Zato možností, jak nahradit mleté maso, je mnohem víc. Já jsem sáhla po sójovém granulátu, který po namarinování ve správné marinádě má nejblíže svou konzistencí k masu. Nicméně je možné „masovou směs“ vyrobit například z čočky nebo fazolí a koketuji i s myšlenkou na quinou.
 
 
Shepherd's pie
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 1/2 balení sójového granulátu
  2. 5 lžic rostlinného oleje
  3. 3 lžíce sójové omáčky
  4. 1 lžíce rajčatového pyré
  5. 1 lžíce plnotučné hořčice
  6. 1 lžička drceného kmínu
  7. 1 lžička tymiánu
  8. 1 lžička rozmarýnu
  9. 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  10. olivový olej
  11. 1 cibuli
  12. 1 lžíce rajčatového pyré
  13. 1 velká mrkev
  14. 100 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  15. hladkou mouku na poprášení
  16. sůl a čerstvě namletý pepř
  17. 2 stroužky česneku
  18. ---------------------------------------
  19. 600 g oloupaných brambor
  20. 3/4 hrnku rostlinného mléka
  21. 1/4 hrnku rostlinné smetany
  22. 60 g olivového oleje
  23. sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
  1. Nejprve si předem připravíme sójový granulát tak, že ho uvaříme v osolené vodě. Když změkne, slijeme vodu a propláchneme studenou vodou. Necháme ho vychladnout a poté ho rukama vyždímeme, abychom se zbavili přebytečné vody a granulát snáz nasákl marinádu.
  2. V misce si smícháme všechny přísady na marinádu, kterou poté promícháme s granulátem v uzaviratelné nádobě. Necháme alespoň hodinu marinovat, ale lepší je si marinádu připravit den předem a nechat granulát marinovat přes noc.
  3. Když je granulát dostatečně namarinovaný, oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté slijeme vodu, přidáme olivový olej a rostlinnou smetanu s rostlinným mlékem. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl, pokud je potřeba.
  4. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  5. Nakrájíme cibuli na drobno a mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  6. V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a granulát. Restujeme další asi 3 minuty. Poté zaprášíme moukou (cca 1 lžíce), promícháme a přidáme rajčatové pyré a vývar. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek.
  7. „Masovou“ směs naneseme do zapékací mísy nebo několika malých misek, pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.
  8. Necháme lehce vychladnout. Pokud máte velkou zapékací mísu, opatrně přeneste na talíř – horký koláč se hodně rozpadá, po vychladnutí drží krásně tvar. Jednodušší to samozřejmě je, pokud jste použili malé zapékací misky – můžete koláč podávat rovnou v nich.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *