Bezlepkové pracny

Pracny jsou moje srdcovka a je to moje nejoblíbenější cukroví. Stejně jako mého muže. Nejsem ale striktní a netvrdím, že na ně existuje jediný správný recept. A tak s nimi ráda experimentuju. Pokud nehledáte recept na bezlepkové pracny, můžete zkusit ty úplně klasické, nebo s arašídy místo ořechů. 

Když jsem procházela různé seznamy nízkohistaminových potravin, nevypadalo to, že bych tam mohla zařadit kakao. Ale protože u mnoha potravin už jsem se u Kašule dočetla, že ty seznamy nejsou mnohdy úplně přesné, zabrouzdala jsem k ní. A opět nezklamala. Kakao doporučuje nepražené. Takže pokud trpíte histaminovou intolerancí, doporučuji udělat tyto bezlepkové pracny s nepraženým kakaem, případně můžete vyzkoušet karob. V opačném případě klidně použijte klasické holandské.

A tak ať už máte histaminovou intoleranci, nebo se „jen“ vyhýbáte lepku, mám pro vás další vánoční recept. 

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 90 g čirokové mouky
 30 g kukuřičné mouky
 15 g tapiokového škrobu
 ½ lžičky guarové gumy
 ½ lžičky prášku do pečiva
 15 g kakaa (můžete použít i nepražené nebo karob)
 30 g lískových ořechů
 20 ml rostlinného mléka (já použila kešu)
 ½ lžičky psyllia
 60 g datlového sirupu
 60 g rostlinného tuku (já použila alsan)
 1 hřebíček
 špetka skořice

Postup

1

Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.

2

Vložte lískové ořechy a jeden hřebíček do mixeru a rozmixujte na jemno.

3

Mouky, škrob, lískové ořechy, prášek do pečiva, guarovou gumu, skořici a kakao (nebo karob) smíchejte v míse.

4

Přidejte psyllium s rostlinným mlékem, datlový sirup a rostlinný tuk do sypké směsi. Vypracujte vláčné těsto a dejte alespoň na hodinu do lednice.

5

Předehřejeme troubu na 175 °C.

6

Těsto vmačkáme do formiček a formičky rozprostřeme na plech.

7

Pečeme 15 - 20 minut.

bezlepkové pracny

Ingredients

 90 g čirokové mouky
 30 g kukuřičné mouky
 15 g tapiokového škrobu
 ½ lžičky guarové gumy
 ½ lžičky prášku do pečiva
 15 g kakaa (můžete použít i nepražené nebo karob)
 30 g lískových ořechů
 20 ml rostlinného mléka (já použila kešu)
 ½ lžičky psyllia
 60 g datlového sirupu
 60 g rostlinného tuku (já použila alsan)
 1 hřebíček
 špetka skořice

Directions

1

Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.

2

Vložte lískové ořechy a jeden hřebíček do mixeru a rozmixujte na jemno.

3

Mouky, škrob, lískové ořechy, prášek do pečiva, guarovou gumu, skořici a kakao (nebo karob) smíchejte v míse.

4

Přidejte psyllium s rostlinným mlékem, datlový sirup a rostlinný tuk do sypké směsi. Vypracujte vláčné těsto a dejte alespoň na hodinu do lednice.

5

Předehřejeme troubu na 175 °C.

6

Těsto vmačkáme do formiček a formičky rozprostřeme na plech.

7

Pečeme 15 - 20 minut.

Bezlepkové pracny
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..