Pracny jsou moje srdcovka a je to moje nejoblíbenější cukroví. Stejně jako mého muže. Nejsem ale striktní a netvrdím, že na ně existuje jediný správný recept. A tak s nimi ráda experimentuju. Pokud nehledáte recept na bezlepkové pracny, můžete zkusit ty úplně klasické, nebo s arašídy místo ořechů.
Když jsem procházela různé seznamy nízkohistaminových potravin, nevypadalo to, že bych tam mohla zařadit kakao. Ale protože u mnoha potravin už jsem se u Kašule dočetla, že ty seznamy nejsou mnohdy úplně přesné, zabrouzdala jsem k ní. A opět nezklamala. Kakao doporučuje nepražené. Takže pokud trpíte histaminovou intolerancí, doporučuji udělat tyto bezlepkové pracny s nepraženým kakaem, případně můžete vyzkoušet karob. V opačném případě klidně použijte klasické holandské.
A tak ať už máte histaminovou intoleranci, nebo se „jen“ vyhýbáte lepku, mám pro vás další vánoční recept.
Suroviny
Postup
Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.
Vložte lískové ořechy a jeden hřebíček do mixeru a rozmixujte na jemno.
Mouky, škrob, lískové ořechy, prášek do pečiva, guarovou gumu, skořici a kakao (nebo karob) smíchejte v míse.
Přidejte psyllium s rostlinným mlékem, datlový sirup a rostlinný tuk do sypké směsi. Vypracujte vláčné těsto a dejte alespoň na hodinu do lednice.
Předehřejeme troubu na 175 °C.
Těsto vmačkáme do formiček a formičky rozprostřeme na plech.
Pečeme 15 - 20 minut.
Ingredients
Directions
Rostlinné mléko smíchejte s psylliem a nechte pár minut odstát.
Vložte lískové ořechy a jeden hřebíček do mixeru a rozmixujte na jemno.
Mouky, škrob, lískové ořechy, prášek do pečiva, guarovou gumu, skořici a kakao (nebo karob) smíchejte v míse.
Přidejte psyllium s rostlinným mlékem, datlový sirup a rostlinný tuk do sypké směsi. Vypracujte vláčné těsto a dejte alespoň na hodinu do lednice.
Předehřejeme troubu na 175 °C.
Těsto vmačkáme do formiček a formičky rozprostřeme na plech.
Pečeme 15 - 20 minut.