2 způsoby, jak vyrobit domácí veganské kondenzované mléko

veganské kondenzované mléko

Chtěla jsem letos mimo jiné vánoční cukroví vytvořit kokosové suky. A protože do kokosového suku je potřeba kondenzované mléko, dala jsem se do pátrání po vhodném receptu. Objevila jsem dvě verze a rozhodla jsem se, že vyzkouším obě. Jedna je z kokosového mléka, druhá ze sušeného veganského mléka. Plechovku kokosového mléka mám doma takřka neustále a sušená mléka mi poslal topnatur

Podle mého muže je to kokosové blíž originálu (já byla na konci tak přeslazená a navíc jsem veganka už tak dlouho, že nejsem schopná to posoudit). Obě ale jsou dobrá a splní svůj účel.

Rýžové mléko na plné čáře vyhrává v rychlosti přípravy. Oproti kokosovému ušetříte asi půl hodiny.

 

Kokosové kondenzované mléko
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 400 ml kokosového mléka
  2. 150 g cukru
Postup
  1. Kokosové mléko nalijeme do kastrůlku a dáme vařit. Když začne vřít, přidáme cukr a stáhneme plotýnku na nižší stupeň tak, aby se mléko nevařilo, ale „táhlo“ se pod bodem varu.
  2. Když mléko zhoustne (to trvá cca půl hodiny), přelijte ho do sklenice a dejte vychladit.
  3. Horké kondenzované mléko není rovnou tak husté a nemá smysl ho vařit déle - víc už vám na sporáku nezhoustne, tu správnou konzistenci získá až po vychladnutí.
Poznámka
  1. Kondenzované mléko nedávejte do sklenice, do které nedostanete lžíci - pravděpodobně si s ní budete muset pomoci, až se budete snažit dostat kondenzované mléko ven.
Adapted from Bigger Bolder Baking
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Rýžové kondenzované mléko
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 150 g sušeného rýžového mléka
  2. 150 g moučkového cukru
  3. 30 g kokosového oleje
  4. 120 ml horké vody
Postup
  1. Sušené rýžové mléko a moučkový cukr dejte do mixeru a rozmixujte.
  2. Přilijte horkou vodu a přidejte kokosový olej a rozmixujte.
  3. Přelijte do sklenice a nechte vychladnout.
Poznámka
  1. Místo rýžového mléka můžete použít sójové.
  2. K přípravě tohoto kondenzovaného mléka nedoporučuji používat šlehač, protože vám z moučkového cukru a sušeného mléka zůstanou hrudky. Což nemusí vadit třeba do kokosových suků (recept přibude brzy), ale do vánočního likéru se to moc nehodí.
  3. Stejně jako v předchozím případě doporučuji použít takovou sklenici, do které se dostanete lžící - při použití kondenzovaného mléka se vám jistě bude hodit.
Adapted from Loving It Vegan
Adapted from Loving It Vegan
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
4 komentáře Přidat své
  1. Dobrý deň,
    rada by som pripravila to kokosové Salko. Ide tam 150 g cukru. Môžem použiť aj 150 g xylitolu (kryštálového). Pýtam sa preto, aby náhodou nedošlo k tomu, že by mi to nezhustlo 😀
    Ďakujem krásne

    1. Dobrý den. Bohužel na vaši otázku neumím odpovědět. Nikdy jsem s xylitolem nepracovala a nejsem si jistá, jak se chová.

  2. Dobrý den. Jak dlouho vydrží pak k jídlu? Chci ho použít jako surovinu do cukroví, ale někde čtu, že vydrží jen 4 dny. Což bych ho nestihla všechno sníst 🥺.
    A nemáte odhad, jaká je výsledná gramáž „salka“?

    1. Dobrý den. Jak dlouho vydrží si nejsem jistá, ale dělala jsem z toho kokosové suky a určitě to vydrželo déle, než 4 dny.
      Kolik je gramáž asi dohadnout nedokážu, objemově bych to odhadla tak na půl litru, možná trochu víc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..