Chtěla jsem letos mimo jiné vánoční cukroví vytvořit kokosové suky. A protože do kokosového suku je potřeba kondenzované mléko, dala jsem se do pátrání po vhodném receptu. Objevila jsem dvě verze a rozhodla jsem se, že vyzkouším obě. Jedna je z kokosového mléka, druhá ze sušeného veganského mléka. Plechovku kokosového mléka mám doma takřka neustále a sušená mléka mi poslal topnatur.
Podle mého muže je to kokosové blíž originálu (já byla na konci tak přeslazená a navíc jsem veganka už tak dlouho, že nejsem schopná to posoudit). Obě ale jsou dobrá a splní svůj účel.
Rýžové mléko na plné čáře vyhrává v rychlosti přípravy. Oproti kokosovému ušetříte asi půl hodiny.
Suroviny
Postup
Kokosové mléko nalijeme do kastrůlku a dáme vařit. Když začne vřít, přidáme cukr a stáhneme plotýnku na nižší stupeň tak, aby se mléko nevařilo, ale „táhlo“ se pod bodem varu.
Když mléko zhoustne (to trvá cca půl hodiny), přelijte ho do sklenice a dejte vychladit.
Horké kondenzované mléko není rovnou tak husté a nemá smysl ho vařit déle - víc už vám na sporáku nezhoustne, tu správnou konzistenci získá až po vychladnutí.
Poznámka
Kondenzované mléko nedávejte do sklenice, do které nedostanete lžíci - pravděpodobně si s ní budete muset pomoci, až se budete snažit dostat kondenzované mléko ven.

Ingredients
Directions
Kokosové mléko nalijeme do kastrůlku a dáme vařit. Když začne vřít, přidáme cukr a stáhneme plotýnku na nižší stupeň tak, aby se mléko nevařilo, ale „táhlo“ se pod bodem varu.
Když mléko zhoustne (to trvá cca půl hodiny), přelijte ho do sklenice a dejte vychladit.
Horké kondenzované mléko není rovnou tak husté a nemá smysl ho vařit déle - víc už vám na sporáku nezhoustne, tu správnou konzistenci získá až po vychladnutí.
Notes
Suroviny
Postup
Sušené rýžové mléko a moučkový cukr dáme do mixeru a rozmixujeme.
Přilijeme horkou vodu, přidáme kokosový olej a rozmixujeme.
Přelijeme do sklenice s širokým hrdlem a necháme vychladnout.
Poznámka
Místo rýžového mléka můžete použít sójové.
K přípravě tohoto kondenzovaného mléka nedoporučuji používat šlehač, protože vám z moučkového cukru a sušeného mléka zůstanou hrudky. Což nemusí vadit třeba do kokosových suků (recept přibude brzy), ale do vánočního likéru se to moc nehodí.
Stejně jako v předchozím případě doporučuji použít takovou sklenici, do které se dostanete lžící - při použití kondenzovaného mléka se vám jistě bude hodit.

Ingredients
Directions
Sušené rýžové mléko a moučkový cukr dáme do mixeru a rozmixujeme.
Přilijeme horkou vodu, přidáme kokosový olej a rozmixujeme.
Přelijeme do sklenice s širokým hrdlem a necháme vychladnout.
Dobrý deň,
rada by som pripravila to kokosové Salko. Ide tam 150 g cukru. Môžem použiť aj 150 g xylitolu (kryštálového). Pýtam sa preto, aby náhodou nedošlo k tomu, že by mi to nezhustlo 😀
Ďakujem krásne
Dobrý den. Bohužel na vaši otázku neumím odpovědět. Nikdy jsem s xylitolem nepracovala a nejsem si jistá, jak se chová.
Dobrý den. Jak dlouho vydrží pak k jídlu? Chci ho použít jako surovinu do cukroví, ale někde čtu, že vydrží jen 4 dny. Což bych ho nestihla všechno sníst 🥺.
A nemáte odhad, jaká je výsledná gramáž “salka”?
Dobrý den. Jak dlouho vydrží si nejsem jistá, ale dělala jsem z toho kokosové suky a určitě to vydrželo déle, než 4 dny.
Kolik je gramáž asi dohadnout nedokážu, objemově bych to odhadla tak na půl litru, možná trochu víc.