Velikonoční beránek

Velikonoce se opět neúprosně blíží a tentokrát jsem se rozhodla, že ač Velikonoce (stejně jako Vánoce) neslavím, dobré jídlo je dobré jídlo a velikonoční jídlo dobré rozhodně je (nebo by alespoň být mělo).
Když opomenu vajíčka, kterých nakonec mají kolem Velikonoc všichni plné zuby, největším symbolem těchto svátků (co se jídla týče) pro mě vždycky byl beránek. A pak samozřejmě nádivka, ale na tu si ještě musíte chvíli počkat.
 

Zdědila jsem po mamince formu na beránka. Respektive mi ji velmi ráda darovala, má tak alespoň výmluvu, proč si koupit hezčí. Pod pojmem hezčí má na mysli „beránkovatější“. S větší hlavou. Tohle je prý ovečka. Takže já jsem si odvezla ovečku, na kterou si pamatuji z dětství, a pustila jsem se do svého prvního dospěláckého pečení.

Trochu jsem se děsila, že mi nenaběhnou záda nebo že ovečce zůstane některá životně důležitá část těla ve formě nebo že jí spálím nos nebo že bude uvnitř nedopečená… ale nakonec se vše úspěšně zdařilo a já už přemýšlím, že bych zkusila udělat ještě jednu zdravější variantu z celozrnné mouky a sirupu místo cukru.
 
Pokud vás zdravější varianta neláká a chcete pravého českého bábovkového beránka, pak zkuste tohohle. Recept mám od maminky a provedla jsem jen drobné kosmetické úpravy.
Velikonoční beránek
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 100g cukru
  2. 50g vanilkového cukru
  3. 250ml rostlinného mléka
  4. 150ml oleje
  5. 1 lžíce kakaa
  6. 50g zralého banánu (cca 1/2 banánu)
  7. 250g polohrubé mouky
  8. 1 balíček prášku do pečiva
  9. olej + strouhanka na vysypání formy
Postup
  1. Na začátku si zapneme troubu na 180°C, aby se nám rozehřála. Pak vymažeme formu olejem a vysypeme strouhankou (veganskou strouhanku bez sádla, mléka a podobných nesmyslů seženete v Albertu). Možná by vám stačila na vysypání mouka, ale já jsem se řídila radami své maminky, od které jsem formu zdědila. Nechtěla jsem riskovat, že beránkovi zůstane hlava ve formě a my ji budeme vyjídat lžičkou.
  2. Vanilkový cukr (nejlépe připravený doma přidáním 1 rozříznutého vanilkového lusku do sklenice cukru, který jsme nechali pár dní odležet) smícháme s běžným cukrem a kakaem v hrnci, vlijeme olej a rostlinné mléko a svaříme.
  3. Mezitím v míse smísíme s práškem do pečiva. Dobře uzrálý banán rozklohňáme (nevím, jak se tenhle výraz na různých místech republiky používá, takže pokud nevíte, vezměte vidličku a rozmačkejte banán na kaši) a přidáme ho k mouce. Postupně vlíváme směs mléka a oleje a vmícháme do mouky.
  4. Vzniklou směs nalijeme do formy na beránka po okraj (pokud máte dvoudílnou sadu, kde vrchní část zapadá do spodní, tak po „spodní“ okraj), přiklopíme beránka, položíme na plech a dáme péct. Zbytek těsta mi zbyl ještě na cca 6 muffinů, ale to samozřejmě záleží na velikosti formy.
  5. Beránka pečeme 40-50 minut.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *