Velikonoční beránek

Když opomenu vajíčka, kterých nakonec mají kolem Velikonoc všichni plné zuby, největším symbolem těchto svátků (co se jídla týče) pro mě vždycky byl beránek. A pak samozřejmě nádivka, ale na tu si ještě musíte chvíli počkat.

Zdědila jsem po mamince formu na beránka. Respektive mi ji velmi ráda darovala, má tak alespoň výmluvu, proč si koupit hezčí. Pod pojmem hezčí má na mysli “beránkovatější”. S větší hlavou. Tohle je prý ovečka. Takže já jsem si odvezla ovečku, na kterou si pamatuji z dětství, a pustila jsem se do svého prvního dospěláckého pečení.

Trochu jsem se děsila, že mi nenaběhnou záda nebo že ovečce zůstane některá životně důležitá část těla ve formě nebo že jí spálím nos nebo že bude uvnitř nedopečená… ale nakonec se vše úspěšně zdařilo a já už přemýšlím, že bych zkusila udělat ještě jednu zdravější variantu z celozrnné mouky a sirupu místo cukru.

Pokud vás zdravější varianta neláká a chcete pravého českého bábovkového beránka, pak zkuste tohohle. Recept mám od maminky a provedla jsem jen drobné kosmetické úpravy.

AuthorreBarbora

Suroviny

 150 g cukru
 250 ml rostlinného mléka
 špetka vanilky
 150 ml oleje
 1 lžíce holandského kakaa
 50 g zralého banánu
 250 g polohrubé mouky
 1 balíček prášku do pečiva
 olej a strouhanka na vysypání formy

Postup

1

Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme formu olejem a vysypeme strouhankou. 

2

V hrnci smícháme cukr, vanilku a kakao, vlijeme olej, rostlinné mléko a svaříme. 

3

V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Vidličkou rozmačkáme banán a přidáme ho k mouce. Postupně přilijeme směs mléka a oleje a vmícháme do mouky.

4

Vzniklé těsto nalijeme do formy na beránka po okraj (pokud máte dvoudílnou sadu, kde vrchní část zapadá do spodní, tak po „spodní“ okraj), přiklopíme beránka, položíme na plech a dáme péct. Zbytek těsta mi zbyl ještě na cca 6 muffinů, ale to samozřejmě záleží na velikosti formy.

5

Beránka pečeme 40-50 minut.

 

 

Ingredients

 150 g cukru
 250 ml rostlinného mléka
 špetka vanilky
 150 ml oleje
 1 lžíce holandského kakaa
 50 g zralého banánu
 250 g polohrubé mouky
 1 balíček prášku do pečiva
 olej a strouhanka na vysypání formy

Directions

1

Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme formu olejem a vysypeme strouhankou. 

2

V hrnci smícháme cukr, vanilku a kakao, vlijeme olej, rostlinné mléko a svaříme. 

3

V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Vidličkou rozmačkáme banán a přidáme ho k mouce. Postupně přilijeme směs mléka a oleje a vmícháme do mouky.

4

Vzniklé těsto nalijeme do formy na beránka po okraj (pokud máte dvoudílnou sadu, kde vrchní část zapadá do spodní, tak po „spodní“ okraj), přiklopíme beránka, položíme na plech a dáme péct. Zbytek těsta mi zbyl ještě na cca 6 muffinů, ale to samozřejmě záleží na velikosti formy.

5

Beránka pečeme 40-50 minut.

Notes

Velikonoční beránek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *