Hlíva à la ryba je asi nejlepší recept, který jsem kdy vymyslela. Loni jsme před Vánoci v Otevři oči hledali recept na štědrovečerní večeři, který bychom mohli prezentovat jako alternativu ke kaprovi v rámci kampaně Vánoce bez násilí.
Recept najdete i na soucitně, kam ho Terka dala v době, kdy tento food blog ještě neexistoval. Jsem vážně ráda, že má tento recept takový úspěch (což zvlášť teď před Vánoci vidím téměř denně na Facebooku). Pravděpodobně tento recept tedy znáte, přesto jsem si nemohla odpustit ho sem nedat.
Rybí hlíva s bramborovým salátem
2017-09-15 23:13:04
Suroviny
- Hlíva ústřičná
- Řasa kombu
- Hladká mouka
- Strouhanka
- Olej
- Koření (sůl, pepř, mletá paprika, koriandr, sušený česnek, kurkuma, tymián)
- 500g brambor
- 100g sojanézy
- 3 nakládané okurky
- 1/2 červené papriky
- Hrst čerstvého hrášku
- 50g uzeného tempehu
- 1 mrkev
Postup
- Kombu řasy namočíme do vody a necháme změknout, aby se od sebe daly oddělit (pokud používáte nori řasy, tento krok přeskočte).
- Olej smícháme s kořením a potřeme jím očištěnou hlívu ze spodní strany. Vezmeme plátek řasy a hlívu do něj zabalíme.
- Smícháme hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla kaše, ve které obalíme naši "rybu". Přendáme do strouhanky, obalíme a dáme do rozpáleného oleje. Na mírném ohni smažíme z obou stran dozlatova. Ubrouskem odsajeme přebytečný tuk.
- Brambory předem uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurky a tempeh nahrubo nastrouháme, mrkev a papriku nakrájíme nadrobno. Přidáme hrášek a sojanézu, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme alespoň půl dne rozležet v chladu.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/
Parádní klasika 🙂 Už jsem nevydržela a udělala si salát minulý týden… Jen brambory, přidat ze sklenice směs do bramborového salátu, smíchat se sojanezou, trochu černé soli, možná trochu kurkumy pro barvu… A pa-rá-da! Nechámu, jak někdo může jíst salát s těžkou HELLmanskou majolkou… Já se toho můžu přejíst jak chci a pohoda :))