Rybí hlíva s bramborovým salátem

Hlíva à la ryba je asi nejlepší recept, který jsem kdy vymyslela. Loni jsme před VánociOtevři oči hledali recept na štědrovečerní večeři, který bychom mohli prezentovat jako alternativu ke kaprovi v rámci kampaně Vánoce bez násilí.

Recept najdete i na soucitně, kam ho Terka dala v době, kdy tento food blog ještě neexistoval. Jsem vážně ráda, že má tento recept takový úspěch (což zvlášť teď před Vánoci vidím téměř denně na Facebooku). Pravděpodobně tento recept tedy znáte, přesto jsem si nemohla odpustit ho sem nedat.

AuthorreBarbora

Suroviny

 500 g brambor
 100 g veganské majonézy
 3 nakládané okurky
 ½ červené papriky
 hrst čerstvého hrášku
 50 g uzeného tempehu
 1 mrkev

Postup

1

Brambory předem uvaříme ve slupce. 

2

Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

3

Okurky a tempeh nahrubo nastrouháme, mrkev a papriku nakrájíme nadrobno. 

4

Přidáme hrášek a sojanézu, osolíme, opepříme a promícháme. 

5

Necháme alespoň půl dne rozležet v chladu.

 

 

Ingredients

 500 g brambor
 100 g veganské majonézy
 3 nakládané okurky
 ½ červené papriky
 hrst čerstvého hrášku
 50 g uzeného tempehu
 1 mrkev

Directions

1

Brambory předem uvaříme ve slupce. 

2

Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

3

Okurky a tempeh nahrubo nastrouháme, mrkev a papriku nakrájíme nadrobno. 

4

Přidáme hrášek a sojanézu, osolíme, opepříme a promícháme. 

5

Necháme alespoň půl dne rozležet v chladu.

Notes

Bramborový salát

AuthorreBarbora

Suroviny

Hlíva
 hlíva ústřičná
 řasa kombu
 hladká mouka
 voda
 sůl
 strouhanka
 olej
 mletá paprika
 sušený česnek
 tymián

Postup

1

Kombu řasy namočíme do vody a necháme změknout, aby se od sebe daly oddělit (pokud používáte nori řasy, tento krok přeskočte).

2

Olej smícháme s kořením a potřeme jím očištěnou hlívu ze spodní strany. Vezmeme plátek řasy a hlívu do něj zabalíme.

3

Smícháme hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla kaše, ve které obalíme naši "rybu". 

4

Přendáme do strouhanky, obalíme a dáme do rozpáleného oleje. Na mírném ohni smažíme z obou stran dozlatova. 

5

Ubrouskem odsajeme přebytečný tuk.

 

 

Ingredients

Hlíva
 hlíva ústřičná
 řasa kombu
 hladká mouka
 voda
 sůl
 strouhanka
 olej
 mletá paprika
 sušený česnek
 tymián

Directions

1

Kombu řasy namočíme do vody a necháme změknout, aby se od sebe daly oddělit (pokud používáte nori řasy, tento krok přeskočte).

2

Olej smícháme s kořením a potřeme jím očištěnou hlívu ze spodní strany. Vezmeme plátek řasy a hlívu do něj zabalíme.

3

Smícháme hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla kaše, ve které obalíme naši "rybu". 

4

Přendáme do strouhanky, obalíme a dáme do rozpáleného oleje. Na mírném ohni smažíme z obou stran dozlatova. 

5

Ubrouskem odsajeme přebytečný tuk.

Notes

Rybí hlíva
One comment Add yours
  1. Parádní klasika 🙂 Už jsem nevydržela a udělala si salát minulý týden… Jen brambory, přidat ze sklenice směs do bramborového salátu, smíchat se sojanezou, trochu černé soli, možná trochu kurkumy pro barvu… A pa-rá-da! Nechámu, jak někdo může jíst salát s těžkou HELLmanskou majolkou… Já se toho můžu přejíst jak chci a pohoda :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *