Kuba Houbový

houbový kuba

Houbový kuba je (nejen) vánoční klasika. Pokud máte rádi tradice, tak tohle jídlo je mnohem tradičnější než třeba kapr. Kapr je totiž tradice až od nějakých padesátých let, takže to žádná velká sláva není. Zato kuba se jedl dávno předtím a jedli ho skoro všichni. Bylo to totiž levné prosté chutné jídlo, které si mohl dovolit každý.

Příprava houbového kuby je velmi jednoduchá a pokud chcete být na Štědrý den líní (jako já), tak tohle jídlo je na to skvělé. Tenhle recept mám od svojí mamky, kraj od kraje (a dost možná rodina od rodiny) se může lišit. Tak tohle je tedy ten náš recept, mega líný, mega jednoduchý a mega dobrý.

A pokud nejste líní, nemáte rádi houby, nebo z nějakého jiného důvodu nechcete připravovat houbového kubu, tak si můžete udělat falešného kapra z hlívy ústřičné a bramborový salát.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 250 g ječných nebo špaldových krup
 20 g sušených hub
 3 stroužky česneku
 4 lžíce oleje (já použila olivový)
 1 lžička kmínu
 1 lžička majoránky
 sůl, pepř

Postup

1

Houby na hodinu namočíme do vlažné vody.

2

Houby s trochou vody vložíme do kastrůlku, přidáme kmín a necháme dusit 15 minut.

3

Kroupy propláchneme a promenem. Dáme vařit v osolené vodě. Vaříme 30 minut až hodinu do změknutí (záleží na typu krup a jejich velikosti).

4

Troubu předehřejeme na 200 °C.

5

Houby smícháme s kroupami, přidáme pepř, majoránku, prolisovaný česnek a olej a dáme do zapékací misky.

6

Dáme do předehřáté trouby a zapékáme 20 minut.

houbový kuba

Ingredients

 250 g ječných nebo špaldových krup
 20 g sušených hub
 3 stroužky česneku
 4 lžíce oleje (já použila olivový)
 1 lžička kmínu
 1 lžička majoránky
 sůl, pepř

Directions

1

Houby na hodinu namočíme do vlažné vody.

2

Houby s trochou vody vložíme do kastrůlku, přidáme kmín a necháme dusit 15 minut.

3

Kroupy propláchneme a promenem. Dáme vařit v osolené vodě. Vaříme 30 minut až hodinu do změknutí (záleží na typu krup a jejich velikosti).

4

Troubu předehřejeme na 200 °C.

5

Houby smícháme s kroupami, přidáme pepř, majoránku, prolisovaný česnek a olej a dáme do zapékací misky.

6

Dáme do předehřáté trouby a zapékáme 20 minut.

Houbový kuba
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..