Houbový kuba je (nejen) vánoční klasika. Pokud máte rádi tradice, tak tohle jídlo je mnohem tradičnější než třeba kapr. Kapr je totiž tradice až od nějakých padesátých let, takže to žádná velká sláva není. Zato kuba se jedl dávno předtím a jedli ho skoro všichni. Bylo to totiž levné prosté chutné jídlo, které si mohl dovolit každý.
Příprava houbového kuby je velmi jednoduchá a pokud chcete být na Štědrý den líní (jako já), tak tohle jídlo je na to skvělé. Tenhle recept mám od svojí mamky, kraj od kraje (a dost možná rodina od rodiny) se může lišit. Tak tohle je tedy ten náš recept, mega líný, mega jednoduchý a mega dobrý.
A pokud nejste líní, nemáte rádi houby, nebo z nějakého jiného důvodu nechcete připravovat houbového kubu, tak si můžete udělat falešného kapra z hlívy ústřičné a bramborový salát.
Suroviny
Postup
Houby na hodinu namočíme do vlažné vody.
Houby s trochou vody vložíme do kastrůlku, přidáme kmín a necháme dusit 15 minut.
Kroupy propláchneme a promenem. Dáme vařit v osolené vodě. Vaříme 30 minut až hodinu do změknutí (záleží na typu krup a jejich velikosti).
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Houby smícháme s kroupami, přidáme pepř, majoránku, prolisovaný česnek a olej a dáme do zapékací misky.
Dáme do předehřáté trouby a zapékáme 20 minut.
Ingredients
Directions
Houby na hodinu namočíme do vlažné vody.
Houby s trochou vody vložíme do kastrůlku, přidáme kmín a necháme dusit 15 minut.
Kroupy propláchneme a promenem. Dáme vařit v osolené vodě. Vaříme 30 minut až hodinu do změknutí (záleží na typu krup a jejich velikosti).
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Houby smícháme s kroupami, přidáme pepř, majoránku, prolisovaný česnek a olej a dáme do zapékací misky.
Dáme do předehřáté trouby a zapékáme 20 minut.