Houbový shepherd’s pie

recept na vegan shepherd's piePastýřský koláč neboli shepherd’s pie na tomhle blogu už jednou byl. Je v něm sója, což je poměrně běžný alergen a chtěla jsem vyzkoušet nějakou variantu bez ní. (Sice jsem použila sójové mléko a sójovou smetanu, ale ty lze s klidným svědomím vyměnit za ovesnou variantu. Pak je tam taky sójová omáčka, kterou ale můžete taky vynechat.)
No a pak jsem taky měla doma žampiony, které bylo potřeba co nejdřív spotřebovat, že jo. A na žádný z ozkoušených receptů nějak nebyla chuť, tak jsem experimentovala.
Pokud jste tedy alergici nebo jen milujete houby (nebo se jich prostě potřebujete zbavit, než vám z lednice na té jedné nožce odkráčí), zkuste tenhle recept. Samotnou mě až překvapilo, jak skvělá kombinace jsou houby s bramborovou kaší.
Houbový shepherd's pie
Ohodnotit
Vytisknout
Suroviny
  1. 1 kg brambor
  2. 1 hrnek rostlinného mléka
  3. 1/2 hrnku rostlinné smetany
  4. 60 g olivového oleje
  5. -----------------------------------------
  6. 500 g žampionů
  7. 10 g sušených lesních hub
  8. 1 cibule
  9. 1 velká mrkev
  10. 3 lžíce olivového oleje
  11. 1/2 hrnku červeného vína
  12. 3 stroužky česneku
  13. 2 lžíce sojové omáčky
  14. 1 lžíce plnotučné hořčice
  15. 1 lžíce rajčatového pyré
  16. 1 lžička tymiánu
  17. 1 lžička rozmarýnu
  18. 2 lžíce lahůdkového droždí
  19. 1 lžíce sypkého zeleninového bujonu
  20. 100 g hrášku
  21. 80 g baby špenátu
  22. 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
  1. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté slijeme vodu, přidáme olivový olej a rostlinnou smetanu s rostlinným mlékem. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl, pokud je potřeba.
  2. Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 10 minut máčet. Poté houby slijeme, ale vodu si uchováme na později.
  3. Nakrájíme cibuli na drobno. Mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Žampiony nakrájíme na plátky.
  4. V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme žampiony a slité houby a podlijeme vínem.
  5. Po asi 5 minutách přidáme sojovou omáčku, hořčici, rajčatové pyré, lahůdkové droždí, česnek, tymián a rozmarýn.
  6. Zeleninový bujon a kukuřičný škrob vmícháme do vody z hub a přilijeme k houbové směsi. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek. Nakonec přidáme nasekaný baby špenát a necháme ještě 5 minut dusit.
  7. Houbovou směs naneseme do větší zapékací mísy (nebo několika menších misek), pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.
  8. Necháme lehce zchladnout a podáváme.
vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *