Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie na tomhle blogu už jednou byl. Je v něm sója, což je poměrně běžný alergen a chtěla jsem vyzkoušet nějakou variantu bez ní. (Sice jsem použila sójové mléko a sójovou smetanu, ale ty lze s klidným svědomím vyměnit za ovesnou variantu. Pak je tam taky sójová omáčka, kterou ale můžete taky vynechat.)
No a pak jsem taky měla doma žampiony, které bylo potřeba co nejdřív spotřebovat, že jo. A na žádný z ozkoušených receptů nějak nebyla chuť, tak jsem experimentovala.
Pokud jste tedy alergici nebo jen milujete houby (nebo se jich prostě potřebujete zbavit, než vám z lednice na té jedné nožce odkráčí), zkuste tenhle recept. Samotnou mě až překvapilo, jak skvělá kombinace jsou houby s bramborovou kaší.
Houbový shepherd's pie
2017-12-26 18:46:43
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1/2 hrnku rostlinné smetany
- 60 g olivového oleje
- -----------------------------------------
- 500 g žampionů
- 10 g sušených lesních hub
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku červeného vína
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce sypkého zeleninového bujonu
- 100 g hrášku
- 80 g baby špenátu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté slijeme vodu, přidáme olivový olej a rostlinnou smetanu s rostlinným mlékem. Metličkovým mixerem rozmícháme kaši dohladka. Přidáme čerstvě namletý pepř a sůl, pokud je potřeba.
- Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 10 minut máčet. Poté houby slijeme, ale vodu si uchováme na později.
- Nakrájíme cibuli na drobno. Mrkev omyjeme nebo oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Žampiony nakrájíme na plátky.
- V pánvi rozpálíme olivový olej. Orestujeme na něm cibuli s mrkví. Když začne cibule zlátnout, přidáme žampiony a slité houby a podlijeme vínem.
- Po asi 5 minutách přidáme sojovou omáčku, hořčici, rajčatové pyré, lahůdkové droždí, česnek, tymián a rozmarýn.
- Zeleninový bujon a kukuřičný škrob vmícháme do vody z hub a přilijeme k houbové směsi. Přiklopíme poklicí a necháme dusit asi 10 minut, pak přidáme hrášek. Nakonec přidáme nasekaný baby špenát a necháme ještě 5 minut dusit.
- Houbovou směs naneseme do větší zapékací mísy (nebo několika menších misek), pak opatrně naneseme bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozprostřeme. Dáme do trouby zapéct na cca 20 minut, aby kaše byla na povrchu lehce nahnědlá.
- Necháme lehce zchladnout a podáváme.
Vegan food porn http://veganfoodporn.faitova.cz/