Bezlepkové špagety s pečeným květákem a rajčatovou omáčkou

Snažím se omezovat lepek a cukr, takže experimentuji s různými typy jídla.

Nevím, jak jste na tom vy, ale předpokládám, že těstoviny jí téměř každý. Přeci jen se tady usadily a jsou běžnou součástí našich jídelníčků. A zatímco bezlepkové pečivo je drahé a nepoživatelné (alespoň to kupované), těstoviny jsou na tom mnohem lépe. 

Můžete samozřejmě v receptu použít i běžné semolinové, ale kdybyste chtěli též omezit lepek, tak u těstovin se dobře začíná. Já jsem použila kukuřičné, pokud seženete jiné, můžete je zkusit, ale nejsem schopná vám říct, jestli budou skutečně dobré.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 500 g (kukuřičných) špaget
 7 středně velkých rajčat
 100 ml rostlinné smetany
 1 lžíce tahini
 ½ květáku
 1 lžička sušené bazalky
 olivový olej
 sůl
 pepř

Postup

1

Květák očistíme a rozlámeme na růžičky. Vložíme do zapékací mísy, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme sušenou bazalkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 200 °C.

2

Rajčata vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Když začne voda vařit, vypneme, slijeme horkou vodu a přelijeme vodou studenou. Přes cedník postupně propasírujeme. Přilijeme rostlinnou smetanu a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší plamen, přidáme sůl, pepř a tahini. Necháme asi minutu provařit a vypneme.

3

Špagety uvaříme dle návodu. Pak je scedíme, dáme na talíř, zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme květák a případně čerstvé bylinky.

Bezlepkové špagety s pečeným květákem a rajčatovou omáčkou

Ingredients

 500 g (kukuřičných) špaget
 7 středně velkých rajčat
 100 ml rostlinné smetany
 1 lžíce tahini
 ½ květáku
 1 lžička sušené bazalky
 olivový olej
 sůl
 pepř

Directions

1

Květák očistíme a rozlámeme na růžičky. Vložíme do zapékací mísy, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme sušenou bazalkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 200 °C.

2

Rajčata vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Když začne voda vařit, vypneme, slijeme horkou vodu a přelijeme vodou studenou. Přes cedník postupně propasírujeme. Přilijeme rostlinnou smetanu a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší plamen, přidáme sůl, pepř a tahini. Necháme asi minutu provařit a vypneme.

3

Špagety uvaříme dle návodu. Pak je scedíme, dáme na talíř, zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme květák a případně čerstvé bylinky.

Bezlepkové špagety s pečeným květákem a rajčatovou omáčkou
 
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..