Čočka na kyselo se v mnoha rodinách podává na Nový rok. U nás tomu tak nikdy nebylo, čočka se vařila během roku jen tak, i když k tomu zrovna nebyla příležitost. A já ji párkrát do roka vařím též jen tak (tedy na kyselo, v jiných úpravách ji vařím častěji).
Čočka je moje asi nejoblíbenější luštěnina – namáčí se jen na hodinu a když nestíháte, zvládnete to i bez namáčení (jen se pak o pár minut déle vaří). Navíc stojí pár korun, takže pokud člověk není lemra a občas z ní vaří, nejspíš bude pravda i ta pověra o tom, že nosí peníze. Tedy spíš šetří peníze, ale i to se počítá.
Ať už se chystáte vařit čočku na kyselo dnes, nebo kdykoliv během roku, tady vám přináším recept, jak ji dělám já. Cibulka a tofu s tempehem dělám podle aktuální lenosti. Když jsem hodně líná, máme k čočce jen kyselou okurku a chléb. Když mám náladu na delší vyvařování, dělám i cibulku a osmažím tofu a tempeh.
Přeji vám vše nejlepší do roku 2019 a ať je ten nový rok lepší, než byl ten předchozí.
Suroviny
Postup
Čočku probereme a namočíme na hodinu až dvě do studené vody.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme do kastrůlku, přilijeme olej a za občasného míchání smažíme do zlatohněda - hned, jak dáme vařit čočku, bude to trvat podobně dlouho. Když začne olej vřít, trochu ho ztlumíme, ale měl by stále mírně probublávat.
Slijeme vodu z čočky a zalijeme litrem čerstvé vody nebo zeleninovým vývarem (vodu nesolíme, umeocet je dost slaný). Přidáme koření, přikryjeme pokličkou a dáme vařit. Když začne voda vřít, ztlumíme sporák a vaříme do změknutí.
Když začne čočka měknout, rozmícháme škrob v troše studené vody a přilijeme k čočce. Necháme ještě 10 minut vařit. Poté přidáme citronovou šťávu a umeocet (přidávejte postupně po lžíci a ochutnávejte, dokud to nebude podle vašeho gusta) a sundáme z plotny.
Hotovou cibulku přecedíme.
Tofu a tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme na pánvi.
Hotovou čočku podáváme s tofu, tempehem, kyselou okurkou a smaženou cibulkou.

Ingredients
Directions
Čočku probereme a namočíme na hodinu až dvě do studené vody.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme do kastrůlku, přilijeme olej a za občasného míchání smažíme do zlatohněda - hned, jak dáme vařit čočku, bude to trvat podobně dlouho. Když začne olej vřít, trochu ho ztlumíme, ale měl by stále mírně probublávat.
Slijeme vodu z čočky a zalijeme litrem čerstvé vody nebo zeleninovým vývarem (vodu nesolíme, umeocet je dost slaný). Přidáme koření, přikryjeme pokličkou a dáme vařit. Když začne voda vřít, ztlumíme sporák a vaříme do změknutí.
Když začne čočka měknout, rozmícháme škrob v troše studené vody a přilijeme k čočce. Necháme ještě 10 minut vařit. Poté přidáme citronovou šťávu a umeocet (přidávejte postupně po lžíci a ochutnávejte, dokud to nebude podle vašeho gusta) a sundáme z plotny.
Hotovou cibulku přecedíme.
Tofu a tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme na pánvi.
Hotovou čočku podáváme s tofu, tempehem, kyselou okurkou a smaženou cibulkou.