Jsem si vědomá toho, že správné halušky by měly být s bryndzou. Jenže u nás se nikdy s bryndzou nedělaly. Matně si vybavuji, že mamka tvrdila, že bryndza není moc dobrá, a tak dělala halušky vždycky se zelím. Jak to s tou brynzou je, netuším. Nemůžu si vybavit, že bych ji někdy ochutnala ať už s haluškami, nebo s čímkoliv jiným.
A protože si nejsem jistá, jak by měly bryndzové halušky chutnat, nechce se mi k nim dělat ani veganskou alternativu. Tedy možná to někdy zkusím, ale budu si na to muset pozvat nějaké Slováky, aby zhodnotili, jestli to takhle můžu někam publikovat.
Takže zatím vám bude muset stačit verze se zelím. Ale ta verze je skvělá, takže se nemusíte bát.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme a převedeme k varu. Mezitím oloupeme brambory a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a hladkou mouku a vytvoříme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout.
Oloupeme a nakrájíme cibuli. V menším hrnci rozpálíme olej a přidáme cibuli. Necháme mírně zhnědnout. Mezitím si ze zelí dáme stranou tekutou část a zelí pokrájíme, abychom v něm neměli žádné dlouhé kusy. Když cibule zhnědne, přidáme zelí, zalijeme lákem. Pokud není zelí ponořené, přilijeme vody, aby všechno zelí bylo zakryté. Necháme vařit asi 15 minut do změknutí.
Tofu a tempeh nakrájíme na kostičky a s olejem osmažíme na pánvi dokřupava.
Když začne vařit voda na halušky, začneme vytvářet halušky. Pokud stejně jako já nemáte síto na halušky, pomocí dvou lžiček odebíráme po částech těsto, vždy zhruba ½ lžičky, a vhodíme do vroucí vody. Vaříme dokud halušky nevyplavou. Uvařené halušky z povrchu sebereme sítkem, necháme trochu okapat a dáme do mísy. Obě činnosti je třeba střídat, protože se halušky vaří rychleji, než stihnete všechno těsto zpracovat.
Pokud máte síto na halušky, určitě víte jak na to - prostě těsto postupně přidávejte do síta a protlačte ho do vody.
Pak už stačí vše smíchat dohromady.

Ingredients
Directions
Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme a převedeme k varu. Mezitím oloupeme brambory a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a hladkou mouku a vytvoříme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout.
Oloupeme a nakrájíme cibuli. V menším hrnci rozpálíme olej a přidáme cibuli. Necháme mírně zhnědnout. Mezitím si ze zelí dáme stranou tekutou část a zelí pokrájíme, abychom v něm neměli žádné dlouhé kusy. Když cibule zhnědne, přidáme zelí, zalijeme lákem. Pokud není zelí ponořené, přilijeme vody, aby všechno zelí bylo zakryté. Necháme vařit asi 15 minut do změknutí.
Tofu a tempeh nakrájíme na kostičky a s olejem osmažíme na pánvi dokřupava.
Když začne vařit voda na halušky, začneme vytvářet halušky. Pokud stejně jako já nemáte síto na halušky, pomocí dvou lžiček odebíráme po částech těsto, vždy zhruba ½ lžičky, a vhodíme do vroucí vody. Vaříme dokud halušky nevyplavou. Uvařené halušky z povrchu sebereme sítkem, necháme trochu okapat a dáme do mísy. Obě činnosti je třeba střídat, protože se halušky vaří rychleji, než stihnete všechno těsto zpracovat.
Pokud máte síto na halušky, určitě víte jak na to - prostě těsto postupně přidávejte do síta a protlačte ho do vody.
Pak už stačí vše smíchat dohromady.