Dušená mrkev s rozpeky

Dušená mrkev je moje nejoblíbenější jídlo od… já vlastně ani nevím od kdy. A jelikož pocházím z Plzeňska, tak ta správná dušená mrkev musí být nastrouhaná, musí v ní být hrášek a jako příloha k ní musí být rozpeky. Dušená mrkev s rozpeky je jediná správná možnost, jak připravit dušenou mrkev. Tahle samozřejmá záležitost dostala trhliny poté, co jsem přišla do Prahy a zjistila, že v různých částech republiky je tohle děsná exotika. Tak třeba jednou jsem vedla absurdní hádku o tom, jestli má být mrkev nastrouhaná nebo nakrájená na kolečka. NA KOLEČKA! Takový nesmysl! (No dobře, dneska už nejsem tak militantní a jsem ochotná sníst i mrkev na kolečka, ale stejně to nedává smysl.)

Nebo rozpeky. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta. Když nejsou rozpeky, tak si k mrkvi dám housku nebo chleba. Ještě jsem ochotná tolerovat brambory, i když díky školní jídelně mám vůči této kombinaci lehký blok. Ale nedávno jsem na twitteru četla, že se k tomu prý dá jíst klidně i rýže nebo těstoviny. Co přijde příště? Knedlíky obalené marmeládou?

Ale OK, je to vaše věc. Klidně si tu mrkev nakrájejte a dejte si k ní rýži. Ale kdybyste to třeba chtěli zkusit jinak nebo jen hledáte osvědčenou veganskou variantu rozpeků a plzeňské mrkve, tady máte recept.

AuthorreBarbora

Suroviny

 500 g hladké mouky
 250 ml vlažného rostlinného
 1 lžička cukru
 ½ kostky čerstvého droždí
 35 g rostlinného oleje
 ½ lžíce soli
 olej na potření

Postup

1

Do rostlinného mléka přidáme cukr a nadrobíme droždí. Necháme asi 10 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek.

2

V míse smícháme mouku se solí.

3

Ke kvásku přilijeme olej a vše nalijeme do mísy s moukou. Zaděláme těstou (můžete vařečkou nebo použít ruce, je to jen na vás), které se nebude lepit. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

4

Po hodině rozdělíme těsto na 4 části a vypracujeme bochánky. Předehřejeme troubu na 180 °C. 

5

Dáme rozpeky na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě alespoň 20 minut kynout. Poté dámr do trouby a pečeme 45 minut. 

6

Po 45 minutách rozpeky vyndáme z trouby, propíchneme špejlí a potřeme olejem. Necháme vychladnout.

 

 

Ingredients

 500 g hladké mouky
 250 ml vlažného rostlinného
 1 lžička cukru
 ½ kostky čerstvého droždí
 35 g rostlinného oleje
 ½ lžíce soli
 olej na potření

Directions

1

Do rostlinného mléka přidáme cukr a nadrobíme droždí. Necháme asi 10 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek.

2

V míse smícháme mouku se solí.

3

Ke kvásku přilijeme olej a vše nalijeme do mísy s moukou. Zaděláme těstou (můžete vařečkou nebo použít ruce, je to jen na vás), které se nebude lepit. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

4

Po hodině rozdělíme těsto na 4 části a vypracujeme bochánky. Předehřejeme troubu na 180 °C. 

5

Dáme rozpeky na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě alespoň 20 minut kynout. Poté dámr do trouby a pečeme 45 minut. 

6

Po 45 minutách rozpeky vyndáme z trouby, propíchneme špejlí a potřeme olejem. Necháme vychladnout.

Notes

Rozpeky

AuthorreBarbora

Suroviny

 1 kg mrkve
 1 vetší cibule
 1 hrnek mraženého nebo čerstvého hrášku
 1 lžíce zeleninového bujonu
 2 lžíce oleje
 300 ml vody
 50 ml vody + 1lžíce hladké mouky
 citronová šťáva
 sůl
 pepř

Postup

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo.

3

V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na něm cibuli. Když cibule zesklovaní, přidáme nastouhanou mrkev. Zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut, aby mrkev změkla. Poté přidáme mouku rozšlehanou ve vodě a hrášek. Vaříme dalších 15 minut. Mrkev dosolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu (přibližně 5 lžic, ale záleží na vaší chuti - přidávejte postupně a ochutnávejte).

 

 

Ingredients

 1 kg mrkve
 1 vetší cibule
 1 hrnek mraženého nebo čerstvého hrášku
 1 lžíce zeleninového bujonu
 2 lžíce oleje
 300 ml vody
 50 ml vody + 1lžíce hladké mouky
 citronová šťáva
 sůl
 pepř

Directions

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo.

3

V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na něm cibuli. Když cibule zesklovaní, přidáme nastouhanou mrkev. Zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut, aby mrkev změkla. Poté přidáme mouku rozšlehanou ve vodě a hrášek. Vaříme dalších 15 minut. Mrkev dosolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu (přibližně 5 lžic, ale záleží na vaší chuti - přidávejte postupně a ochutnávejte).

Notes

Dušená mrkev
2 comments Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *