Mandlová horchata

Moje sbírka kuchařek (knih, ne žen, které stojí u plotny) už čítá poměrně velké množství kusů a tak jsem si říkala, že bych se s vámi mohla podělit o svůj názor na některé z nich. A protože už jich mám opravdu víc, než potřebuji, usoudila jsem, že nemusím mít úplně každou veganskou kuchařku, kterou najdu. Proto jsem kolem Fuck(t) drsné veganské kuchařky od Thug Kitchen chodila pár měsíců, ale (s těžkým srdcem) ji nikdy nekoupila. Až mě jednoho dne oslovila Lucie z nakladatelství Jota. Mandlová horchata je jedním z receptů v této kuchařce.

Kuchařku už mám nějaký ten pátek doma a pár receptů jsem vyzkoušela. Samostatnou recenzi s názorem na celou kuchařku vám sepíšu někdy jindy. Teď vám přináším „jenom“ jeden z receptů.

AuthorreBarbora

Suroviny

 300 g jasmínové nebo basmati rýže
 120 g mandlí
 kousek skořice (asi 7 - 8 cm dlouhý)
 1 l vody
 1 lžíce javorového sirupu (volitelně)

Postup

1

Rýži propláchneme pod studenou vodou dokud z ní nepoteče čirá voda (já ji obvykle dám do cedníku a proplachuji v cedníku, ale je potřeba dávat pozor, aby se zrníčka rýže zbytečně moc neodírala o cedník). Přesypeme do mísy, přidáme mandle a skořici a zalijeme vodou.

2

Necháme alespoň 8 hodin odstát.

3

Přelijeme vše (včetně skořice) do výkoného mixeru a mixujeme několik minut.

4

Přecedíme přes látkový sáček na výrobu rostlinného mléka. Pokud ho nemáte, můžete použít čajové sítko a pokud máte trpělivost, tak poté ještě přes kus látky (nabírejte menší dávky a obrňte se trpělivostí).

5

Horchatu můžeme dosladit sirupem a dáme vychladit do lednice.

 

 

Ingredients

 300 g jasmínové nebo basmati rýže
 120 g mandlí
 kousek skořice (asi 7 - 8 cm dlouhý)
 1 l vody
 1 lžíce javorového sirupu (volitelně)

Directions

1

Rýži propláchneme pod studenou vodou dokud z ní nepoteče čirá voda (já ji obvykle dám do cedníku a proplachuji v cedníku, ale je potřeba dávat pozor, aby se zrníčka rýže zbytečně moc neodírala o cedník). Přesypeme do mísy, přidáme mandle a skořici a zalijeme vodou.

2

Necháme alespoň 8 hodin odstát.

3

Přelijeme vše (včetně skořice) do výkoného mixeru a mixujeme několik minut.

4

Přecedíme přes látkový sáček na výrobu rostlinného mléka. Pokud ho nemáte, můžete použít čajové sítko a pokud máte trpělivost, tak poté ještě přes kus látky (nabírejte menší dávky a obrňte se trpělivostí).

5

Horchatu můžeme dosladit sirupem a dáme vychladit do lednice.

Notes

Horchata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *