Bezlepkový beránek

Velikonoce. Nikdy jsem tenhle svátek nepochopila. Když jste věřící, tak slavíte zmrtvýchvstání Ježíše. Jak s tím ale souvisí všechna ta vajíčka, pomlázky a řehtačky?

Pokud jste ateista, tak si v klidu užijete dva dny volna navíc. Ale proč k tomu člověk musí barvit vejce a mlátit holky větvemi?Když jsem byla malá, celé mi to přišlo hrozně nefér. Přijde za vámi týpek, sešlehá vás větví a ještě za to chce odměnu, úsměv a poděkování. Tak to teda ani náhodou. Obvykle jsem se někde zašila a celé pondělí předstírala, že neexistuji.

Ale jedna pozitivní věc (kromě volna) na Velikonocích byla. Beránek. Se ségrou jsme se vždycky dohadovaly, která z nás bude mít hlavu. Většinou jsme  byly rozsouzeny tak, že každá dostala půlku.

Dneska už jsem velká, beránka si můžu upéct kdykoliv a nemusím se dělit o hlavu (příteli je to jedno, takže si ji uzurpuji sama pro sebe).

Tenhle fešák je bezlepkový a slazený rýžovým sirupem. Nerozpadl se, neroztrhal se při vyndavání z formy, skoro by se chtělo říct, že zázrak, když to jde bez vajíček a klasické mouky.

AuthorreBarbora

Suroviny

 150 g rýžové mouky
 150 g kukuřičné mouky
 50 g vanilkové hrašky
 50 g strouhaného kokosu
 1 prášek do pečiva
 150 g (cca 2 ks) oloupaných banánů
 150 g rýžového sirupu
 350 ml rostlinného mléka
 75 ml oleje
 olej a kokos na vysypání formy

Postup

1

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu pečlivě vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (pokud používáte silikonovou formu, tak tenhle krok můžete vynechat).

2

V míse smícháme mouky, hrašku, kokos a prášek do pečiva.

3

V malé misce rozmačkáme banány na kaši a přidáme rýžový sirup. Výsledná konzistence (teď to bude znít trochu nechutně) by měla být hlenovitá.

4

Směs banánů a sirupu smísíme s olejem a rostlinným mlékem. Za stálého šlehání postupně vlijeme do sypké části.

5

Těsto opatrně naneseme do beránkové formy, abychom „nestrhli“ kokos – beránek by pak nemusel jít vyklopit.

6

Zbylé těsto vlijeme do muffinových formiček (já jsem upekla ještě 11 muffinů, ale to samozřejmě závisí na velikosti formy – já mám malou formu, takže do větších forem by to mohlo být akorát).

7

Pečeme 40 minut (muffiny vyndáme asi po 20 minutách) a necháme vychladnout. Poté ho opatrně vyjmeme z formy.

 

 

Ingredients

 150 g rýžové mouky
 150 g kukuřičné mouky
 50 g vanilkové hrašky
 50 g strouhaného kokosu
 1 prášek do pečiva
 150 g (cca 2 ks) oloupaných banánů
 150 g rýžového sirupu
 350 ml rostlinného mléka
 75 ml oleje
 olej a kokos na vysypání formy

Directions

1

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu pečlivě vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (pokud používáte silikonovou formu, tak tenhle krok můžete vynechat).

2

V míse smícháme mouky, hrašku, kokos a prášek do pečiva.

3

V malé misce rozmačkáme banány na kaši a přidáme rýžový sirup. Výsledná konzistence (teď to bude znít trochu nechutně) by měla být hlenovitá.

4

Směs banánů a sirupu smísíme s olejem a rostlinným mlékem. Za stálého šlehání postupně vlijeme do sypké části.

5

Těsto opatrně naneseme do beránkové formy, abychom „nestrhli“ kokos – beránek by pak nemusel jít vyklopit.

6

Zbylé těsto vlijeme do muffinových formiček (já jsem upekla ještě 11 muffinů, ale to samozřejmě závisí na velikosti formy – já mám malou formu, takže do větších forem by to mohlo být akorát).

7

Pečeme 40 minut (muffiny vyndáme asi po 20 minutách) a necháme vychladnout. Poté ho opatrně vyjmeme z formy.

Notes

Bezlepkový beránek
7 comments Add yours
    1. Asi bych ji úplně vynechala a dala o něco víc některé z muk a přidala mletou vanilku nebo vanilkový extrakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *