Fazolový guláš

Guláš je svým způsobem takové nevděčné jídlo. Jasně, za relativně málo peněz nakrmíte spoustu hladových krků, o tom žádná. Na druhou stranu je to jídlo tak profláklé, každý ho zná a každý ho dělá trochu jinak… víte, co tím chce říct, že?

Tohle není něco, co můžete nějak uplácat a pokud to nebude lidem chutnat, tak se odvolat na to, že v zemi původu se to tak jí. Guláš prostě zná každý. A každý má nějakou ideální představu, jak by měl chutnat a co by v něm mělo být.

Přesto jsem se rozhodla, že tuto výzvu přijmu a recept na guláš sem dám. Tenhle guláš je plný fazolí a najdete v něm i papriky a rajčata. Zároveň tenhle guláš nepálí, ale to se dá snadno napravit přidáním nějaké feferonky (množství záleží jen na vaší odolnosti – já jsem posera a pálivé si dávám spíše výjimečně a vždy opatrně).

To, že guláš je nejlepší druhý až třetí den, snad ani nemusím dodávat.

AuthorreBarbora

Suroviny

 250 g suchých fazolí
 250 g červených paprik
 125 g rajčat
 2 cibule
 4 lžičky sladké mleté papriky
 1 lžička kmínu
 ¼ lžičky pepře
 1 lžička majoránky
 1 stroužek česneku
 1.50 l vývaru
 olej

Postup

1

Fazole probereme, dáme do misky a zalijeme vodou. Necháme je namočené několik hodin (záleží na velikosti, bližší informace najdete na obalu), případně přes noc.

2

Druhý den vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit. Pokud používáme více než jeden druh fazolí, vaříme každé ve vlastním hrnci, protože každý druh bude pravděpodobně potřebovat jinou dobu do změknutí. Počítejte ale minimálně s dvěma hodinami. Když fazole začnou měknout, vodu osolíme.
Když jsou fazole měkké, slijeme vodu a dáme stranou. Cca ¼ fazolí smícháme s trochou vody a rozmixujeme tyčovým mixerem, později tuto směs použijeme na zahuštění.

3

Cibuli oloupeme a nakrájeme na kostky.

4

Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.

5

V  hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Když zesklovatí, přidáme mletou papriku, pár vteřin restuje (nepřežeňte to, při dlouhém restování vám paprika zhořkne), poté zalijeme vývarem, přidáme pepř, kmín a majoránku.

Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat – ideálně s chlebem.

6

Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat.

 

 

Ingredients

 250 g suchých fazolí
 250 g červených paprik
 125 g rajčat
 2 cibule
 4 lžičky sladké mleté papriky
 1 lžička kmínu
 ¼ lžičky pepře
 1 lžička majoránky
 1 stroužek česneku
 1.50 l vývaru
 olej

Directions

1

Fazole probereme, dáme do misky a zalijeme vodou. Necháme je namočené několik hodin (záleží na velikosti, bližší informace najdete na obalu), případně přes noc.

2

Druhý den vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit. Pokud používáme více než jeden druh fazolí, vaříme každé ve vlastním hrnci, protože každý druh bude pravděpodobně potřebovat jinou dobu do změknutí. Počítejte ale minimálně s dvěma hodinami. Když fazole začnou měknout, vodu osolíme.
Když jsou fazole měkké, slijeme vodu a dáme stranou. Cca ¼ fazolí smícháme s trochou vody a rozmixujeme tyčovým mixerem, později tuto směs použijeme na zahuštění.

3

Cibuli oloupeme a nakrájeme na kostky.

4

Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.

5

V  hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Když zesklovatí, přidáme mletou papriku, pár vteřin restuje (nepřežeňte to, při dlouhém restování vám paprika zhořkne), poté zalijeme vývarem, přidáme pepř, kmín a majoránku.

Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat – ideálně s chlebem.

6

Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat.

Notes

Fazolový guláš
2 comments Add yours
  1. Vynikající!!! Ke sladké paprice jsem dala ještě lžičku uzené papriky, aby chlapi doma neremcali 😊. Fakt výborný guláš, děkuji za recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *