Guláš je svým způsobem takové nevděčné jídlo. Jasně, za relativně málo peněz nakrmíte spoustu hladových krků, o tom žádná. Na druhou stranu je to jídlo tak profláklé, každý ho zná a každý ho dělá trochu jinak… víte, co tím chce říct, že?
Tohle není něco, co můžete nějak uplácat a pokud to nebude lidem chutnat, tak se odvolat na to, že v zemi původu se to tak jí. Guláš prostě zná každý. A každý má nějakou ideální představu, jak by měl chutnat a co by v něm mělo být.
Přesto jsem se rozhodla, že tuto výzvu přijmu a recept na guláš sem dám. Tenhle guláš je plný fazolí a najdete v něm i papriky a rajčata. Zároveň tenhle guláš nepálí, ale to se dá snadno napravit přidáním nějaké feferonky (množství záleží jen na vaší odolnosti – já jsem posera a pálivé si dávám spíše výjimečně a vždy opatrně).
To, že guláš je nejlepší druhý až třetí den, snad ani nemusím dodávat.
Suroviny
Postup
Fazole probereme, dáme do misky a zalijeme vodou. Necháme je namočené několik hodin (záleží na velikosti, bližší informace najdete na obalu), případně přes noc.
Druhý den vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit. Pokud používáme více než jeden druh fazolí, vaříme každé ve vlastním hrnci, protože každý druh bude pravděpodobně potřebovat jinou dobu do změknutí. Počítejte ale minimálně s dvěma hodinami. Když fazole začnou měknout, vodu osolíme.
Když jsou fazole měkké, slijeme vodu a dáme stranou. Cca ¼ fazolí smícháme s trochou vody a rozmixujeme tyčovým mixerem, později tuto směs použijeme na zahuštění.
Cibuli oloupeme a nakrájeme na kostky.
Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
V hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Když zesklovatí, přidáme mletou papriku, pár vteřin restuje (nepřežeňte to, při dlouhém restování vám paprika zhořkne), poté zalijeme vývarem, přidáme pepř, kmín a majoránku.
Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat – ideálně s chlebem.
Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat.

Ingredients
Directions
Fazole probereme, dáme do misky a zalijeme vodou. Necháme je namočené několik hodin (záleží na velikosti, bližší informace najdete na obalu), případně přes noc.
Druhý den vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit. Pokud používáme více než jeden druh fazolí, vaříme každé ve vlastním hrnci, protože každý druh bude pravděpodobně potřebovat jinou dobu do změknutí. Počítejte ale minimálně s dvěma hodinami. Když fazole začnou měknout, vodu osolíme.
Když jsou fazole měkké, slijeme vodu a dáme stranou. Cca ¼ fazolí smícháme s trochou vody a rozmixujeme tyčovým mixerem, později tuto směs použijeme na zahuštění.
Cibuli oloupeme a nakrájeme na kostky.
Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
V hrnci si rozpálíme olej a zpěníme na něm cibuli. Když zesklovatí, přidáme mletou papriku, pár vteřin restuje (nepřežeňte to, při dlouhém restování vám paprika zhořkne), poté zalijeme vývarem, přidáme pepř, kmín a majoránku.
Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat – ideálně s chlebem.
Přidáme fazole (celé i rozmixované), nakrájená rajčata a papriky a česnek. Necháme asi 5 minut provařit a můžeme podávat.
Vynikající!!! Ke sladké paprice jsem dala ještě lžičku uzené papriky, aby chlapi doma neremcali 😊. Fakt výborný guláš, děkuji za recept!
To mě těší, že doma slavil úspěch 🙂