Miso polévka

Tohle není univerzální recept na miso polévku, protože takový recept ani neexistuje. Záleží jen na vás, jak si tu svou připravíte. Někde jsem kdysi četla, že kromě miso pasty a vývaru by měla miso polévka obsahovat maximálně tři další ingredience. Já se obvykle snažím vejít do pěti.

Co do polévky přidáte je jen na vás a vaší fantazii – zeleninu, mořské řasy, houby nebo třeba tofu.

Polévku byste měli vždy připravovat čerstvou, ale já jsem lama a beru si ji s sebou do práce, kde ji barbarsky ohřeji v mikrovlnce (ano, stydím se až na půdu, ale kdo se má pořád stravovat pečivem a pomazánkami z billy odnaproti).

Japonci si ji po ránu dávají ke snídani. Pokud je na vás polévka k snídani příliš exotická, můžete si ji dát samozřejmě kdykoli jindy během dne.

Miso pasta je sama o sobě slaná, takže doporučuji nedosolovat, případně jen velmi opatrně.

AuthorreBarbora

Suroviny

 1.50 l zeleninového vývaru
 80 g mražených edamame
 3 malé mrkve (cca 100 g)
  květáku (cca 300 g)
 175 firm silken tofu
 2 lžíce miso pasty

Postup

1

Dáme vařit zeleninový vývar. Když začne vřít, přidáme pokrájenou mrkev a květák rozebraný na malé růžičky.

2

 Necháme vařit 5-10 minut, dokud zelenina nezměkne. Stáhneme plotnu natolik, aby se vývar už nevařil a přidáme tofu a edamame. 

3

Odebereme trochu polévky bez kusů zeleniny a rozmícháme v ní miso pastu. 

4

Vrátíme zpět do hrnce a necháme asi pět minut na plotně, dáváme pozor, aby se polévka nezačala znovu vařit. Můžeme dochutit čerstvými bylinkami.

 

 

Ingredients

 1.50 l zeleninového vývaru
 80 g mražených edamame
 3 malé mrkve (cca 100 g)
  květáku (cca 300 g)
 175 firm silken tofu
 2 lžíce miso pasty

Directions

1

Dáme vařit zeleninový vývar. Když začne vřít, přidáme pokrájenou mrkev a květák rozebraný na malé růžičky.

2

 Necháme vařit 5-10 minut, dokud zelenina nezměkne. Stáhneme plotnu natolik, aby se vývar už nevařil a přidáme tofu a edamame. 

3

Odebereme trochu polévky bez kusů zeleniny a rozmícháme v ní miso pastu. 

4

Vrátíme zpět do hrnce a necháme asi pět minut na plotně, dáváme pozor, aby se polévka nezačala znovu vařit. Můžeme dochutit čerstvými bylinkami.

Notes

Miso polévka
2 comments Add yours
  1. Já vím, to je přesně důvod, proč mikrovlnku doma nemáme a ani o ní neuvažujeme (a běda tomu, koho napadne, že by to mohl být vhodný dárek :)). A ta termoska je dobrý nápad, nějakou "polévkovou" si pořídím, nechce se mi to lít do těch, které máme na čaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *