Knedlo zelo seitan

Nemám úplně ve zvyku předělávat běžné recepty do veganské verze, ale jednou za čas to nemůže ničemu uškodit. Asi seitanovým “masem” nepřesvědčíte zarytého masojedlíka, že je veganství super, ale pokud už vegani (nebo vegetariáni) jste a máte na nějakou tu českou klasiku chuť, rozhodně doporučuji tohle vyzkoušet.

AuthorreBarbora

Suroviny

Karlovarské knedlíky
 150 g brambor
 4 rohlíky
 20 g zelené části jarní cibulky
 30 g čerstvé petrželky
 120 ml rostlinného mléka
 75 g hrubé mouky
 ½ lžičky soli
Zelí
 1 větší cibule
 250 g kysaného zelí
 1 lžíce cukru
 120 ml vody
 olej
Seitan
 250 g seitanu
 100 ml oleje
 1 lžička libečku
 1 lžička pažitky
 1 lžička petrželky
 1 lžička soli
 pepř

Postup

1

Seitan si můžete buď koupit v obchodě, nebo si ho vyrobit doma. Seitan naložíme přes noc do směsi oleje s bylinkami.

2

Druhý den přendáme seitan i s marinádou do pekáčku. Dáme ho péct do trouby na cca 200°C (odhaduji, mám troubu plynovou) na 20 - 30 minut, podle toho, jak moc vypečený seitan chceme.

3

Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. 

4

Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi nebo v troubě. 

5

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku, sůl a nakrájenou jarní cibulku a promícháme. Přilijeme rostlinné mléko a prohněteme, dokud nedostaneme kompaktní těsto. 

6

Vezmeme 2 hrnky, které se nebudou nahoře zužovat, vymažeme je trochou oleje a naplníme těstem. Těsto řádně upěchujeme, aby se při vyklápění nerozpadly.

7

Do hrnce dáme vařit trochu vody (stačí pár centimetrů, knedlíky se vaří v páře) a máme-li pařáček, dáme ho do hrnce (není to ale nezbytně nutné, jde to i bez něj). Vložíme hrnky s knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 25 až 30 minut.

8

Příborový nůž vložíme mezi knedlík a hrnek a objedeme jím celý knedlík. Pak hrnek otočíme a vyklopíme (možná budete muset do hrnku párkrát praštit nebo si pomoci nožem). Pak už jen nakrájíme knedlík na plátky.

9

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Když zezlátne, přidáme pokrájené kysané zelí (nejlépe od maminky, ale v případě nouze postačí i kupované), vodu a cukr a necháme 15 minut vařit, aby zelí trochu změklo.

 

 

Ingredients

Karlovarské knedlíky
 150 g brambor
 4 rohlíky
 20 g zelené části jarní cibulky
 30 g čerstvé petrželky
 120 ml rostlinného mléka
 75 g hrubé mouky
 ½ lžičky soli
Zelí
 1 větší cibule
 250 g kysaného zelí
 1 lžíce cukru
 120 ml vody
 olej
Seitan
 250 g seitanu
 100 ml oleje
 1 lžička libečku
 1 lžička pažitky
 1 lžička petrželky
 1 lžička soli
 pepř

Directions

1

Seitan si můžete buď koupit v obchodě, nebo si ho vyrobit doma. Seitan naložíme přes noc do směsi oleje s bylinkami.

2

Druhý den přendáme seitan i s marinádou do pekáčku. Dáme ho péct do trouby na cca 200°C (odhaduji, mám troubu plynovou) na 20 - 30 minut, podle toho, jak moc vypečený seitan chceme.

3

Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. 

4

Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi nebo v troubě. 

5

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku, sůl a nakrájenou jarní cibulku a promícháme. Přilijeme rostlinné mléko a prohněteme, dokud nedostaneme kompaktní těsto. 

6

Vezmeme 2 hrnky, které se nebudou nahoře zužovat, vymažeme je trochou oleje a naplníme těstem. Těsto řádně upěchujeme, aby se při vyklápění nerozpadly.

7

Do hrnce dáme vařit trochu vody (stačí pár centimetrů, knedlíky se vaří v páře) a máme-li pařáček, dáme ho do hrnce (není to ale nezbytně nutné, jde to i bez něj). Vložíme hrnky s knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 25 až 30 minut.

8

Příborový nůž vložíme mezi knedlík a hrnek a objedeme jím celý knedlík. Pak hrnek otočíme a vyklopíme (možná budete muset do hrnku párkrát praštit nebo si pomoci nožem). Pak už jen nakrájíme knedlík na plátky.

9

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Když zezlátne, přidáme pokrájené kysané zelí (nejlépe od maminky, ale v případě nouze postačí i kupované), vodu a cukr a necháme 15 minut vařit, aby zelí trochu změklo.

Notes

Knedlo zelo seitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *