Print Options:

Zelňačka

Yields1 Serving

zelňačka s bramborovými noky

 500 g kysaného zelí
 2 l zeleninového vývaru
 2 malé cibule
 2 lžíce rostlinného oleje
 1 lžička kmínu
 2 lžičky sladké mleté papriky
 2 lžíce hladké mouky
 sůl
 pepř
 200 g uzeného tempehu
Nočky
 400 g brambor
 70 g mouky
 sůl
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji necháme zesklovatět a přidáme kmín a papriku. Chviličku restujeme (10 vtěřin stačí, aby paprika nezhořkla). Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když se mouka s olejem spojí v kašovitou směs, můžeme vzniklou jíšku zalít vychladlým zeleninovým vývarem (osobně používám sypkou směs od Alnatury – běžně dostupná v DM drogeriích – a rozmíchám ji ve vodě, ale samozřejmě domácí zeleninový vývar je domácí vývar).

2

Zelí pokrájíme, abychom neměli v polévce zbytečně dlouhé kusy, a přidáme ho do polévky v okamžiku, kdy se začně vývar vařit. Přikryjeme pokličkou a necháme 20 vařit minut.

3

Uzený tempeh nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi na troše oleje.

4

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, vodu nesléváme. Když už se polévka vaří asi 20 minut, brambory osolíme a přidáme mouku. Uvedené množství je přibližné a záleží na tom, kolik vody obsahují brambory. Směs by měla být spíš řídká, nočky se mají trochu „roztřepit“. Pokud přidáte moc mouky, budou noky příliš tvrdé.

5

Brambory se solí a moukou promícháme, nabereme vždy zhruba půl lžičky těsta, lehce umáčkneme a vhodíme do polévky. Takto postupně vytvoříme nočky z celé směsy.

6

Polévku vaříme dalších asi 10 minut, přidáme osmažený tempeh a můžeme podávat.