Print Options:

Pho

Yields1 Serving

vietnamská polévka pho ve vegan verzi

Vývar
 700 g cibule (směs bílé, červené a žluté)
 150 g petržele
 300 g celeru
 400 g mrkve
 500 g řapíkatého celeru
 650 g rajčat
 300 g pórku
 375 g růžičkové kapusty
 25 g česneku
 4 hřebíčky
 4 badyány
 8 kardamomů
 1 větší kousek skořice
 zázvor o velikosti palce
 30 ml oleje
 15 g soli
 5 plátků nori řasy
 50 g dýňových semínek
 50 g sušených shiitake
 1 lžíce libečku (pesta z něj, nebo nasekaného čerstvého)
 4 l vody
 50 ml sojové omáčky
Sojové nudličky
 150 g sojových nudliček
 50 ml sojové omáčky
 50 ml limetkové šťávy (tj cca šťáva z jedné limetky)
 50 ml veganské rybí omáčky (odkaz na recept najdete nahoře v článku)
 20 g lahůdkového droždí
 10 g cukru
 2 lžičky sušeného česneku
Další ingredience - množství je uváděno na jednu porci
 75 g plochých rýžových nudlí pho
 50 g silken tofu nebo tofu natural
 máta
 koriandr
 mungo klíčky
 chilli papričky
 limetková šťáva
 jarní cibulka
Vývar
1

Předehřejeme troubu na 220 °C.

2

Mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na menší kusy (kolem 1 - 2 cm), vložíme na plech a dáme péct na 30 minut.

3

Oloupeme cibule, rozkrojíme je napůl. Asi 5 minut před vytažením zbylé zeleniny z trouby dáme do hrnce olej, přidáme cibule řezem dolů, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a skořici. Zprudka restujeme, dokud cibule nezačne černat. Poté přidáme zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny určené na vývar kromě sojové omáčky.

4

Když začne voda vřít, stáhneme teplotu a necháme vývar táhnout pod bodem varu (pokud máte doma teploměr, tak můžete zkontrolovat, že má vývar kolem 80 - 90 °C.

5

Po 30 minutách vývar zcedíme a zbytky vyhodíme (zelenina už všechnu chuť i hodnotné živiny předala vývaru). Přidáme sojovou omáčku a v případě potřeby vývar dosolíme.

Sojové nudličky
6

Nudličky uvaříme ve vodě dle návodu na obalu.

7

Když nudličky změknou, zcedíme je, vyždímáme všechnu přebytečnou vodu (čím poctivěji, tím lépe pak nasají chuť marinády).

8

V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a zalijeme nudličky. Necháme alespoň hodinu odpočinout.

9

Nudličky osmažíme na troše oleje a vložíme do polévky.

Rýžové nudle pho
10

Nudle namočíme alespoň na 30 minut do vlažné vody.

11

Slijeme vodu, přidáme nudle do osolené vroucí vody a necháme 3 minuty vařit.

12

Nudle zcedíme a propláchneme studenou vodou.

13

Vložíme do misky a okamžitě zalijeme hotovým vývarem

Ostatní přísady
14

Tofu nakrájíme na plátky a osmažíme na troše oleje.

15

Koriandr, mátu, jarní cibulku a chilli papričky (pokud nemáte rádi pálivé, můžete je vynechat) nakrájíme na menší kusy, cibuli nakrájíme na co nejtenčí plátky a přidáme do polévky těsně před podáváním.

16

Zakápneme trochou limetkové šťávy.