Rostlinné mléko zahřejeme na 35 - 40 °C, přidáme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Necháme 10 - 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a změklý rostlinný tuk. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, dáme stranou a necháme kynout alespoň 30 minut (pokud doma máte chladno, můžete nechat klidně hodinu nebo hodinu a půl).
Během čekání na vykynutí těsta si připravíme makovou náplň. Do kastrolu vlijeme rostlinné mléko a nasypeme mletý mák, cukr a skořici.
Necháme vařit na mírném plameni 15 - 20 minut. Dáme stranou, aby maková náplň vychladla.
Jednu polovinu rozválíme na pomoučeném válu do tenkého obdélníku.
Rozprostřeme polovinu makové náplně, na jedné straně necháme volný pruh. Na protější straně začneme pokládat vypeckované švestky. Švestky můžeme dát do 2 - 3 řad, podle velikosti švestek i rozváleného těsta.
Těsto na krajích zahneme dovnitř a zabalíme od části se šveskami směrem v pruhu bez náplně. Přendáme na plech a totéž provedeme s druhou polovinou těsta a náplně.
Záviny necháme ještě alespoň 30 minut kynout.
Troubu předehřejme na 160 °C a pečeme 35 - 40 minut.