Print Options:

Lilek na černo

Yields1 Serving

lilek na černo

 2 střední lilky (cca 600 g)
 2 červené cibule
 400 ml vody
 7 lžic sojové omáčky
 1 lžíce citronu
 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
 ½ lžíce cukru
 3 stroužky česneku
 kousek zázvoru 1-2 cm dlouhý
 chilli podle pálivosti a chuti/zvyklosti
 olej
1

Lilek nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké, osolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté lilky osušíme čistou utěrkou.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve woku (nebo v hrnci) rozpálíme malé množství oleje a cibuli na něm orestujeme. Když začne zlátnout, prolisujeme česnek a nastrouháme zázvor. Necháme asi minutu smažit.

3

Přidáme lilek a chvilku smažíme. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme cukr a podlijeme 200 ml vody. Necháme 10 - 15 minut vařit.

4

Ve zbylých 200 ml vody rozmícháme škrob. Přilijeme do pánve, vymačkáme citronovou šťávu a přisypeme najemno nasekané chilli.

5

Necháme ještě pár minut vařit a poté sundáme z plotny.

6

Podáváme s rýží a čerstvou jarní cibulkou.