Print Options:

Kari z červené čočky

Yields1 Serving

kari z červené čočky

Červená kari pasta
 100 g rajčatového protlaku
 1,50 lžičky kmínu
 1,50 lžičky mletých koriandrových semínek
 2 lžičky garam masala
 1 lžička uzené papriky
 1 lžička soli
 kousek zázvoru (cca 2 x 2 x 1 cm) nastrouhaný na jemno
 2 lžíce arašídového oleje
 3 lžičky sušené koriandrové natě
Kari
 350 g rajčat
 400 ml kokosového mléka (z plechovky)
 100 ml vody nebo zeleninového vývaru (v případě potřeby)
 150 g červené čočky
 1 lžíce arašídového oleje
 1 cibule
 2 stroužky česneku
 čerstvý koriandr
1

Nejprve omyjeme rajčata, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla všechna ponořená. Dáme vařit. Když začne voda vřít, stlumíme sporák a necháme pár minut povařit, dokud neprasknou slupky u všech rajčat.

2

Slijeme vodu a rajčata vložíme do studené vody. Když jsou rajčata dost vychladlá, aby se s nimi dalo manipulovat, odstaníme slupku a nakrájíme je na kousky.

3

Mezitím na suché pánvi opražíme kmín a koriandrová semínka, aby začala vonět. Poté je přendáme do mističky a přidáme všechny ostatní suroviny na kari pastu. Smícháme a dáme stranou.

4

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Ve woku nebo jiné vhodné pánvi rozehřejeme arašídový olej a cibuli na něm necháme zesklovatět.

5

Poté přidáme česnek a ještě minutu nebo dvě smažíme.

6

Přidáme kari pastu a smažíme jednu až dvě minuty.

7

Zalijeme kokosovým mlékem a přidáme nakrájená rajčata. Co nejlépe promícháme a přivedeme k varu.

8

Když začne směs vřít, přidáme červenou čočku a vaříme cca 30 minut, dokud není čočka měkká. Pokud během vaření začne docházet tekutina, můžeme postupně přidávat vodu nebo zeleninový vývar.

9

Podáváme s čerstvým koriandrem nebo indickými plackami.