Print Options:

Houbové risotto

Yields1 Serving

houbové risotto

 500 g arborio rýže
 500 g směsi (lesních) hub
 2 l zeleninového vývaru
 250 ml rostlinné smetany (já použila sójovou)
 5 lžic olivového oleje
 1 cibule
 200 ml suchého bílého vína
 sůl
1

Očistíme houby a pokrájíme je na menší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.

2

V malém kastrolu ohřejeme zeleninový vývar, když začne vařit, stáhneme plotýnku na minimum, aby se vývar udržoval teplý.

3

Vě větším kastrolu rozpálíme olivový olej. Přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme pokrájené houby a necháme dusit.

4

Když se vyvaří většina vody z hub, přidáme rýži (rýži na risotto nikdy neproplachujeme), promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme 2 minuty za stálého míchání vyvařit.

5

Po 2 minutách přilijeme naběračku vývaru. Když se vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus.

6

Nakonec vlijeme rostlinnou smetanu a v případě potřeby dosolíme.

7

V případě, že jste uvařili risotta moc, můžete ho později ohřát za přidání vody, aby se vývaru navrátila krémová konzistence.

8

Podáváme s parmezánem z vlašských ořechů.