Print Options:

Dýňové risotto

Yields1 Serving

dýňové risotto

 400 g arborio rýže
 450 g dýně
 150 ml rostlinné smetany
 1,50 l zeleninového vývaru
 4 šalotky
 100 ml bílého vína
 olivový olej
 2 lžičky sušeného tymiánu
 200 g tempehu
 sůl
 pepř
1

Dýni oloupeme (v případě dýně hokkaido není potřeba), vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Dáme do zapékací mísy, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme a zakapeme olejem. Dáme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme do změknutí.

2

Ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.

3

Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme chvíli opékat (zhruba 2 minuty), pak přilijeme bílé víno. Poté, co se vstřebá, vlijeme naběračku vývaru. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vypneme.

4

Měkkou dýni přendáme do nádoby na mixování a přilijeme k ní rostlinnou smetanu. Rozmixujeme dohladka, přendáme do kastrůlku a prohřejeme. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.

5

Tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava.

6

Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, dýňovou omáčku a osmažený tempeh.