Čočku namočíme alespoň na hodinu do studené vody.
Po hodině slijeme, dáme čerstvou vodu, bobkový list a dáme vařit. Vaříme doměkka, poté slijeme a vyndáme bobkový list.
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Žampiony (v případě potřeby) oloupeme a nakrájíme na plátky nebo menší kousky (záleží na vás, jak velké kousky hub chcete v sekané mít, já je krájím na plátky). Mrkev očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli.
Přidáme žampiony a smažíme na mírném plameni. Když začnou pouštět vodu, přidáme sójovou omáčku a mrkev a necháme dusit 10 - 15 minut.
Lněná semínka rozemeleme na mouku. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
V míse smícháme ovesné vločky, ořechy, lněné semínko, majoránku, rozmarýn a tymián.
Přidáme uvařenou čočku, houbovou směs, česnek a zeleninový vývar. Přidáme pepř a sůl.
Vytvoříme kompaktní směs a podle potřeby dosolíme. Vzniklou směs přeneseme do formy vyložené pečicím papírem.
V misce smícháme rajčatový protlak, balzamikový ocet a javorový sirup a sekanou jím rovnoměrně potřeme. (Tento krok můžete přeskočit, já mám sekanou třeba radši bez glazury, ale je to na vás, čemu dáváte přednost.)
Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut.
Sekanou necháme odležet alespoň 15 minut, než ji vyndáme a začneme krájet.