Čočku namočíme do studené vody alespoň na hodinu. Vodu slijeme, čočku vložíme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme a dáme vařit, dokud čočka nezměkne. Vodu slijeme, propláchneme studenou vodou a čočku dáme stranou.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (zeleninu můžete obměnit dle tolerance nebo chuťových preferencí - můžete přidat třeba brokolici nebo fazolové lusky). Cibuli nakrájíme nadrobno.
Na oleji necháme cibuli zesklovatět, poté přidáme zbytek zeleniny a necháme pět minut restovat. Poté zalijeme vývarem, přidáme koření (ideálně v uzavřeném sítku či sáčku) a necháme přijít k varu. Vývar ztlumíme a vaříme 10 - 20 minut (v závislosti na tom, jak drobně jsme nakrájeli zeleninu), dokud není zelenina na zkus.
Přidáme uvařenou čočku a česnek.