Print Options:

Chřestové risotto

Yields1 Serving

chřestové risotto

 400 g rýže arborio
 1 cibule
 1,50 l zeleninového vývaru
 100 ml suchého bílého vína
 100 ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné)
 olivový olej
 500 g zeleného chřestu
 100 g vlašských ořechů
 sůl, pepř
1

V malém hrnci dáme ohřát zeleninový vývar. Když začne vřít, stáhneme plotýnku na minimum a jen ho zahříváme.

2

Mezitím si oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci nebo větší hluboké pánvi (já používám wok) ji necháme na středním plameni zesklovatět na 3 lžících olivového oleje.

3

Přidáme arborio rýži a necháme za občasného promíchání 2 minuty.

4

Přilijeme bílé víno. Když se víno vyvaří, přidáme naběračku zeleninového vývaru. Když se i ten vyvaří, přidáme další naběračku. Za občasného míchání opakujeme, dokud není rýže na zkus. S každou další naběračkou se vývar vsakuje pomaleji a musíme mu věnovat méně pozornosti (ale doporučuji ho hlídat a promíchávat, abyste rýži nepřipálili).

5

Zatímco se vaří rýže, omyjeme chřest, odřízneme asi 2 - 3 cm od konce (pokud to jde ztuha, doporučuji odkrojit větší kus). Oloupeme část slupky (ne po celé délce, ale minimálně do půlky stonku bývá slupka tvrdá). Chřest nakrájíme na cca 3cm špalíčky.

6

Do pánve přidáme lžíci olivového oleje a dáme na ni chřest. Smažíme na středním plameni asi 5 - 10 minut, aby chřest změkl.

7

Na další pánvi rozehřejeme zbylou lžíci olivového oleje a přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy (doporučuji ořechy čerstvé, starší ořechy budou hořké a zkazí vám zážitek z celého risotta).

8

Když je rýže měkká, vlijeme do ní rýžovou smetanu, vmícháme chřest a ořechy a podle potřeby dosolíme a dochutíme pepřem.