Fazole den předem namočíme. Druhý den slijeme vodu a v čerstvé neosolené vodě dáme vařit (pokud máte tlakový hrnec, ušetří vám to spoustu času - já majitelkou papiňáku nejsem, tak vám bohužel nedokážu říct, o kolik je to rychlejší). Vaříme do změknutí 2 - 3 hodiny (v závistlosti na druhu, velikosti, délce namáčení a stáří fazolí).
V případě, že se vám fazole vařit nechce, nebo nestíháte, můžete použít fazole v konzervě.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a najemno nastrouháme. Na mírném ohni orestujeme na olivovém oleji dozlatova.
Přidáme veganské mleté a smažíme několik minut, dokud se „maso“ nezatáhne. Pak přidáme rajčatový protlak, kmín a zeleninový vývar. Necháme vařit 15 minut.
Přidáme uvařené fazole, hořkou čokoládu a nadrobno pokrájené chilli a česnek a necháme vařit ještě 5 minut.
Přidáme čerstvý koriandr, limetkovou šťávu a případně dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s rýží.