Print Options:

Boloňské špagety

Yields4 Servings

veganské boloňské špagety

 100 g sójového granulátu
 1 lžička rozmarýnu
 1 lžička tymiánu
 pepř
 1 lžíce plnotučné hořčice
 50 ml sójové omáčky
 50 g uzeného tofu
 2 cibule
 4 stroužky česneku
 2 lžíce oleje
 200 ml červeného vína
 pár kapek tekutého kouře (nemusí být)
 100 g sušených rajčat naložených v oleji (po vyjmutí z oleje a vymačkání přebytečného oleje)
 700 g pasírovaných rajčat
 hrst čerstvé bazalky
 500 g špaget
 parmezán z ořechů
1

Sójový granulát uvaříme ve vodě do změknutí. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyždímáme co nejvíc vody, přidáme sójovou omáčku, hořčici, rozmarýn, pepř a tymián a smícháme dohromady.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené tofu (já použila od sunfoodu, protože je pevné) nakrájíme na drobné kostičky.

3

Na větší pánvi (používám wok) rozehřejeme 2 lžíce oleje (buď olivového, nebo oleje ze sušených rajčat). Přidáme cibuli a tofu a zakápneme několika kapkami tekutého kouře. Smažíme několik minut do zezlátnutí cibule.

4

Přidáme prolisovaný česnek a po půl minutě sójový granulát. Necháme asi 5 minut za občasného míchání opékat. Poté podlijeme červeným vínem.

5

Do mixeru vložíme sušená rajčata, pasírovaná rajčata a hrst čerstvé bazalky (nebo lžíci sušené). Rozmixujeme dohladka a přidáme do pánve ke granulátu. Přikryjeme poklicí a necháme ještě asi 10 minut probublávat.

6

Dle návodu uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, můžeme podávat s parmesánem z vlašských ořechů nebo s jinou oblíbenou alternativou sýra.

Nutrition Facts

Servings 4