Sójový granulát uvaříme ve vodě do změknutí. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyždímáme co nejvíc vody, přidáme sójovou omáčku, hořčici, rozmarýn, pepř a tymián a smícháme dohromady.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Uzené tofu (já použila od sunfoodu, protože je pevné) nakrájíme na drobné kostičky.
Na větší pánvi (používám wok) rozehřejeme 2 lžíce oleje (buď olivového, nebo oleje ze sušených rajčat). Přidáme cibuli a tofu a zakápneme několika kapkami tekutého kouře. Smažíme několik minut do zezlátnutí cibule.
Přidáme prolisovaný česnek a po půl minutě sójový granulát. Necháme asi 5 minut za občasného míchání opékat. Poté podlijeme červeným vínem.
Do mixeru vložíme sušená rajčata, pasírovaná rajčata a hrst čerstvé bazalky (nebo lžíci sušené). Rozmixujeme dohladka a přidáme do pánve ke granulátu. Přikryjeme poklicí a necháme ještě asi 10 minut probublávat.
Dle návodu uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, můžeme podávat s parmesánem z vlašských ořechů nebo s jinou oblíbenou alternativou sýra.
Servings 4