Makový závin se švěstkami

Miluju mák a když jsem sehnala švestky, neodolala jsem a rozhodla se upéct makový závin se švestkami podle Slepičárny. Oproti původnímu receptu jsem provedla jen pár změn, abych vše zveganizovala. Takže vlastně jsem jen mléko nahradila rostlinným a vynechala jsem vajíčko.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

Těsto
 500 g hladké mouky
 180 ml rostlinného mléka
 30 g čerstvého droždí
 50 g cukru
 60 g rostlinného tuku (já použila alsan)
 špetka soli
Náplň
 450 ml rostlinného mléka
 300 g mletého máku
 100 g cukru
 1 lžička skořice
 1 kg švestek

Postup

Příprava těsta
1

Rostlinné mléko zahřejeme na 35 - 40 °C, přidáme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Necháme 10 - 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.

2

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a změklý rostlinný tuk. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.

3

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, dáme stranou a necháme kynout alespoň 30 minut (pokud doma máte chladno, můžete nechat klidně hodinu nebo hodinu a půl).

Příprava makové náplně
4

Během čekání na vykynutí těsta si připravíme makovou náplň. Do kastrolu vlijeme rostlinné mléko a nasypeme mletý mák, cukr a skořici.

5

Necháme vařit na mírném plameni 15 - 20 minut. Dáme stranou, aby maková náplň vychladla.

Výroba závinu
6

Jednu polovinu rozválíme na pomoučeném válu do tenkého obdélníku.

7

Rozprostřeme polovinu makové náplně, na jedné straně necháme volný pruh. Na protější straně začneme pokládat vypeckované švestky. Švestky můžeme dát do 2 - 3 řad, podle velikosti švestek i rozváleného těsta.

8

Těsto na krajích zahneme dovnitř a zabalíme od části se šveskami směrem v pruhu bez náplně. Přendáme na plech a totéž provedeme s druhou polovinou těsta a náplně.

9

Záviny necháme ještě alespoň 30 minut kynout.

10

Troubu předehřejme na 160 °C a pečeme 35 - 40 minut.

makový závin se švestkami

Ingredients

Těsto
 500 g hladké mouky
 180 ml rostlinného mléka
 30 g čerstvého droždí
 50 g cukru
 60 g rostlinného tuku (já použila alsan)
 špetka soli
Náplň
 450 ml rostlinného mléka
 300 g mletého máku
 100 g cukru
 1 lžička skořice
 1 kg švestek

Directions

Příprava těsta
1

Rostlinné mléko zahřejeme na 35 - 40 °C, přidáme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Necháme 10 - 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.

2

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a změklý rostlinný tuk. Přilijeme kvásek a vypracujeme těsto.

3

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, dáme stranou a necháme kynout alespoň 30 minut (pokud doma máte chladno, můžete nechat klidně hodinu nebo hodinu a půl).

Příprava makové náplně
4

Během čekání na vykynutí těsta si připravíme makovou náplň. Do kastrolu vlijeme rostlinné mléko a nasypeme mletý mák, cukr a skořici.

5

Necháme vařit na mírném plameni 15 - 20 minut. Dáme stranou, aby maková náplň vychladla.

Výroba závinu
6

Jednu polovinu rozválíme na pomoučeném válu do tenkého obdélníku.

7

Rozprostřeme polovinu makové náplně, na jedné straně necháme volný pruh. Na protější straně začneme pokládat vypeckované švestky. Švestky můžeme dát do 2 - 3 řad, podle velikosti švestek i rozváleného těsta.

8

Těsto na krajích zahneme dovnitř a zabalíme od části se šveskami směrem v pruhu bez náplně. Přendáme na plech a totéž provedeme s druhou polovinou těsta a náplně.

9

Záviny necháme ještě alespoň 30 minut kynout.

10

Troubu předehřejme na 160 °C a pečeme 35 - 40 minut.

Makový závin se švestkami

Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem
2 komentáře Přidat své
  1. Teda to vypadá naprosto bombasticky. Já bych místo alsanu zkusila použít řepkový olej a asi se teď spokojím se sušenými švestkami…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..