Česnekový naan

K indické kuchyni neodmyslitelně patří různé placky jako příloha. Jedním z druhů placek jsou kynuté naany. A protože u nás doma frčí česnek, česnekový naan je náš favorit (ale klidně můžete česnek při přípravě vynechat, pokud máte sklony k upírismu). 

Česnekový naan se výborně hodí ke kari z červené čočky, aloo gobi a mnoha dalším indickým jídlům. A pokud nemáte zrovna doma droždí nebo se jen neradi patláte s kynutým těstem, můžete zkusit místo naanu parathy.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 450 g hladké mouky
 1 lžička soli
 200 ml vlažné vody
 1 lžíce cukru
 21 g čerstvého droždí (½ kostky)
 100 ml vlažného rostlinného mléka
 50 g rostlinného jogurtu
 3 lžíce oleje
 2 stroužky česneku
Na potření
 3 lžíce oleje
 2 stroužky česneku
 hrst čerstvého koriandru
 sůl

Postup

1

Rostlinné mléko zahřejeme na 35 - 40 °C, přidáme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Necháme 10 - 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.

2

V míse smícháme mouku (pro začátek 450 g) se solí. Přidáme kvásek, vodu, rostlinný jogurt, prolisovaný česnek a olej. Vypracujeme těsto a v případě potřeby přidáme trochu mouky (těsto se bude pořád trochu lepit, ale to je v pořádku, těsto nemá být úplně suché).

3

Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 60 - 90 minut kynout na teplém místě (čím tepleji doma máte, tím méně času je pro kynutí potřeba).

4

Když těsto nabyde na dvojnásobek, vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů. Jelikož je těsto lepivé, ruce si namočíme vodou nebo potřeme olejem. Vyválíme kuličky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 - 15 minut odpočívat.

5

V malé misce smícháme olej, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a sůl.

6

Na plotnu dáme pánev, na které budeme naan péct (já na to ráda používám nepřilnavou palačinkovou pánev, ale použijte cokoliv, co máte po ruce), a rozehřejeme na střední teplotu.

7

Každou kuličku těsta vyválíme do tvaru oválu. Potřeme olejovou směsí a dáme na pánev naolejovanou stranou dospod. Potřeme olejem i vrchní stranu. Po pár minutách, když se začnou dělat na naanu bubliny, naan otočíme a opékáme dalších pár minut.

česnekový naan

Ingredients

 450 g hladké mouky
 1 lžička soli
 200 ml vlažné vody
 1 lžíce cukru
 21 g čerstvého droždí (½ kostky)
 100 ml vlažného rostlinného mléka
 50 g rostlinného jogurtu
 3 lžíce oleje
 2 stroužky česneku
Na potření
 3 lžíce oleje
 2 stroužky česneku
 hrst čerstvého koriandru
 sůl

Directions

1

Rostlinné mléko zahřejeme na 35 - 40 °C, přidáme do něj cukr a rozdrobíme droždí. Necháme 10 - 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.

2

V míse smícháme mouku (pro začátek 450 g) se solí. Přidáme kvásek, vodu, rostlinný jogurt, prolisovaný česnek a olej. Vypracujeme těsto a v případě potřeby přidáme trochu mouky (těsto se bude pořád trochu lepit, ale to je v pořádku, těsto nemá být úplně suché).

3

Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 60 - 90 minut kynout na teplém místě (čím tepleji doma máte, tím méně času je pro kynutí potřeba).

4

Když těsto nabyde na dvojnásobek, vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 8 dílů. Jelikož je těsto lepivé, ruce si namočíme vodou nebo potřeme olejem. Vyválíme kuličky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 - 15 minut odpočívat.

5

V malé misce smícháme olej, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a sůl.

6

Na plotnu dáme pánev, na které budeme naan péct (já na to ráda používám nepřilnavou palačinkovou pánev, ale použijte cokoliv, co máte po ruce), a rozehřejeme na střední teplotu.

7

Každou kuličku těsta vyválíme do tvaru oválu. Potřeme olejovou směsí a dáme na pánev naolejovanou stranou dospod. Potřeme olejem i vrchní stranu. Po pár minutách, když se začnou dělat na naanu bubliny, naan otočíme a opékáme dalších pár minut.

Česnekový naan
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..