Lilek na černo jsem poprvé ochutnala před lety v některé z vietnamských veganských restaurací, kterých je po Praze plno. Nejsem největší fanoušek lilku (i když pár receptů s lilkem tady najdete), ale tohle mě nadchlo. Musela jsem ho tedy zkusit připravit i doma. Je to jednoduché a výsledek je vás příjemně překvapí.
Suroviny
Postup
Lilek nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké, osolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté lilky osušíme čistou utěrkou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve woku (nebo v hrnci) rozpálíme malé množství oleje a cibuli na něm orestujeme. Když začne zlátnout, prolisujeme česnek a nastrouháme zázvor. Necháme asi minutu smažit.
Přidáme lilek a chvilku smažíme. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme cukr a podlijeme 200 ml vody. Necháme 10 - 15 minut vařit.
Ve zbylých 200 ml vody rozmícháme škrob. Přilijeme do pánve, vymačkáme citronovou šťávu a přisypeme najemno nasekané chilli.
Necháme ještě pár minut vařit a poté sundáme z plotny.
Podáváme s rýží a čerstvou jarní cibulkou.
Ingredients
Directions
Lilek nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké, osolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté lilky osušíme čistou utěrkou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve woku (nebo v hrnci) rozpálíme malé množství oleje a cibuli na něm orestujeme. Když začne zlátnout, prolisujeme česnek a nastrouháme zázvor. Necháme asi minutu smažit.
Přidáme lilek a chvilku smažíme. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme cukr a podlijeme 200 ml vody. Necháme 10 - 15 minut vařit.
Ve zbylých 200 ml vody rozmícháme škrob. Přilijeme do pánve, vymačkáme citronovou šťávu a přisypeme najemno nasekané chilli.
Necháme ještě pár minut vařit a poté sundáme z plotny.
Podáváme s rýží a čerstvou jarní cibulkou.