Lilek na černo

Lilek na černo jsem poprvé ochutnala před lety v některé z vietnamských veganských restaurací, kterých je po Praze plno. Nejsem největší fanoušek lilku (i když pár receptů s lilkem tady najdete), ale tohle mě nadchlo. Musela jsem ho tedy zkusit připravit i doma. Je to jednoduché a výsledek je vás příjemně překvapí.

AuthorBarbora Fait

Suroviny

 2 střední lilky (cca 600 g)
 2 červené cibule
 400 ml vody
 7 lžic sojové omáčky
 1 lžíce citronu
 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
 ½ lžíce cukru
 3 stroužky česneku
 kousek zázvoru 1-2 cm dlouhý
 chilli podle pálivosti a chuti/zvyklosti
 olej

Postup

1

Lilek nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké, osolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté lilky osušíme čistou utěrkou.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve woku (nebo v hrnci) rozpálíme malé množství oleje a cibuli na něm orestujeme. Když začne zlátnout, prolisujeme česnek a nastrouháme zázvor. Necháme asi minutu smažit.

3

Přidáme lilek a chvilku smažíme. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme cukr a podlijeme 200 ml vody. Necháme 10 - 15 minut vařit.

4

Ve zbylých 200 ml vody rozmícháme škrob. Přilijeme do pánve, vymačkáme citronovou šťávu a přisypeme najemno nasekané chilli.

5

Necháme ještě pár minut vařit a poté sundáme z plotny.

6

Podáváme s rýží a čerstvou jarní cibulkou.

lilek na černo

Ingredients

 2 střední lilky (cca 600 g)
 2 červené cibule
 400 ml vody
 7 lžic sojové omáčky
 1 lžíce citronu
 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
 ½ lžíce cukru
 3 stroužky česneku
 kousek zázvoru 1-2 cm dlouhý
 chilli podle pálivosti a chuti/zvyklosti
 olej

Directions

1

Lilek nakrájíme na kostky 1 - 2 cm velké, osolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Poté lilky osušíme čistou utěrkou.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve woku (nebo v hrnci) rozpálíme malé množství oleje a cibuli na něm orestujeme. Když začne zlátnout, prolisujeme česnek a nastrouháme zázvor. Necháme asi minutu smažit.

3

Přidáme lilek a chvilku smažíme. Zalijeme sójovou omáčkou, přidáme cukr a podlijeme 200 ml vody. Necháme 10 - 15 minut vařit.

4

Ve zbylých 200 ml vody rozmícháme škrob. Přilijeme do pánve, vymačkáme citronovou šťávu a přisypeme najemno nasekané chilli.

5

Necháme ještě pár minut vařit a poté sundáme z plotny.

6

Podáváme s rýží a čerstvou jarní cibulkou.

Lilek na černo
Sdílej článek na Facebooku
Sdílej článek na Twitteru
Sdílej fotky na Pinterestu
Pošli (si) článek emailem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..